Palestinci su počeli pregovore s Egiptom radi određivanja pomorske granice svoje države i resursa koje bi mogli crpiti iz mora, rekao je u petak palestinski veleposlanik u UN-u Ryad Mansour.

Riječ je o proglašavanju isključive gospodarske zone (ZEE) u moru ispred Pojasa Gaze, na temelju UN-ove Konvencije o pomorskom pravu.

Palestina je pristupila toj konvenciji, kao i drugim ugovorima i UN-ovim agencijama, pošto je u studenome 2012. stekla status zemlje promatrača nečlanice Ujedinjenih naroda.

Pregovori s Egiptom su u “početnoj fazi”, rekao je Mansour novinarima. Počeli su “nedavno” u Egiptu, na razini ministara vanjskih poslova i dalje ih vode stručnjaci.

Palestinske vlasti su stupile u vezu i sa specijaliziranim pravnicima koji su “među najboljima na tom području” kako bi pripremili njezin predmet i počele obučavati svoje osoblje za finese pomorskog prava.

Palestinska se strategija sastoji u potpisivanju ugovora s dvama susjedima u Sredozemlju, prvo s Egiptom a zatim i s Ciprom, kako bi u odnosu na njih odredili svoj isključivi gospodarski pojas te uz pomoć pravnika ocijenili kuda bi mogla prolaziti “eventualna granica” s Izraelom.

Palestinci žele ići “što brže”, ali postupak može trajati godinama, priznao je Mansour.

ZEE je dio mora u kojemu suverena pomorska zemlja može istraživati i crpiti resurse.

Komentiraj