Premijer Tihomir Orešković otvorio je prvu sjednicu Vlade citirajući savjet koji je dobio na engleskom jeziku, „stay calm and govern on“, odnosno „ostani miran i vladaj“.

Orešković se prije početka sjednice pozdravio sa svim ministrima, a među njima nije bilo ministra branitelja Mije Crnoje o čijoj sudbini se sinoć do kasno raspravljalo u Banskim dvorima. Ministar Crnoja jest u zgradi Vlade, ali ne nazoči sjednici, piše portal Jutarnji. Odluka hoće li ostati ministar, s obzirom na sporan namjenski kredit za gradnju kuće u Samoboru, kako je jučer najavljeno, trebala bi biti donesena danas.

Nakon toga ministri su krenuli sa svojim, kako je to Orešković najavio, ‘status reportima’ nakon primopredaje sa svojim prethodnicima. Miro Kovač, šef diplomacije, ustvrdio je kako s ovim proračunom može funkcionirati ove godine, čak se može i uštedjeti. Ministar obrane Josip Buljević rekao je kako je primopredaja obavljena bez problema, dok novi čelnik MUP-a Vlaho Orepić vjeruje kako će organizirati da se migranti uopće ne zadržavaju u Hrvatskoj.

 

Ministar pravosuđa Ante Šprlje tvrdi da bi proračun za njegov resor trebalo malo povećati, a Dubravka Jurlina Alibegović je izjavila da je njezino Ministarstvo uprave vrlo dobro uređeno. Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić rekao je da u njegovom resoru imaju ambiciozan plan dodjele 217 postupaka bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti blizu četiri milijarde eura.

Ministar prometa Oleg Butković otkrio je kako je proračun njegovog ministarstva prošle godine bio 5,7 milijardi kuna. Također je izložio nekoliko velikih projekata rekonstrukcije dionica željezničkih pruga te završetak Splitske obilaznice dok kraja godine.

Ministar poljoprivrede Davor Romić pričao je o obvezama koje njegov resor još ima prema EU te o mogućnosti dodatnog zapošljavanja u ministarstvu poljoprivrede. Također smatra kako treba malo povećati budžet za njegov resor.

Zdravko Marić, ministar financija rekao je kako treba ojačati poreznu sigurnost u državi. Ministar poduzetništva Darko Horvat rekao je kako je njegovo ministarstvo najmanje, ali ima ogroman potencijal, pogotovo u pogledu povlačenja novaca iz EU fondova. Naveo je kako je u njegovom resoru predviđeno znatno veće izdavanje u ovoj godini nego li je to bilo u 2015.

Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode, rekao je kako bi u njegovom ministarstvu  trebalo zaposliti još 130 ljudi. Ministar graditeljstva Lovro Kuščević naveo je kako njegovo ministarstvo potencijalno čekaju visoke obveze, u razini do 500 milijuna kuna. Naveo je i kako treba uvesti čitav niz promjena u organizaciji njegovog sektora gdje je posebno istaknuo problem prenormiranosti.

Anton Kliman, ministar turizma, rekao je kako je u njegovom resoru popunjenost ispod 50 posto ali i kako je unatoč tome sve funkcioniralo. Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić pridružila se ministrima koji tvrde kako u njihovim resorima nisu popunjena sva radna mjesta te da je kod nje riječ o četvrtini kapaciteta.

Dario Nakić, ministar zdravstva,  najavio je reformu cijelog sustava i reviziju poslovanja HZZO-a.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kaže kako u njegovom ministarstvu nije problem broj zaposlenih već nejasni kriteriji po kojima je u protekle tri godine zaposleno 30 ljudi. Hasanbegović je prethodnike neizravno optužio za propuste u pogledu nekih prijekata koje nisu nastavili. Istaknuo je da bi svako smanjenje proračuna ministarstva kulture bilo “katastrofalno”, piše Jutarnji.

Premijer Tihomir orešković se nakon izlaganja ministara zahvalio ministrima na izlaganju te dao riječ potpredsjedniku Tomislavu Karamarku. Karamarko je pročitao prijedloge za predsjednike stalnih radnih tijela Vlade. Svi predloženi su jednoglasno prihvaćeni.

Izmijenjena je i dopunjena uredba o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provedbi njihove zaštite i osiguranja. Među štićene osobe II. kategorije uvršteni su prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, a u III. kategoriju štićenih osoba članovi njihove uže obitelji.

Zdravko Marić, ministar financija, naveo je kako će radnicima u javnim službama isplatiti više plaće s obzirom na doogovor koji su svojedobno sindikati postigli s Vladom Ive Sanadera.

Otvoreni dio sjednice Vlade je završio.

 

Komentiraj