ZAPLOTNJAŠTVO DIP-A Kako je Radovan Dobronić spriječio cenzuru Nacionala zbog Bačića

Autor:

18.04.2024., Zagreb - Konferencija za medije Drzavnog izbornog povjerenstva odrzana je u zgradi Hrvatskoga sabora, na kojoj su Damir Kontrec, Radovan Dobronic, Slaven Hojski i Josip Salapic dali sluzbeni izjavu o tome kako su prosli izbori. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Nacional otkriva nepoznate detalje iz skandalozne diskusije članova DIP-a s ciljem da preko Josipa Salapića, Damira Kontreca i Slavena Hojskog za račun HDZ-a usmenim nalozima uklone s interneta sadržaj dokumentirane kaznene prijave protiv Branka Bačića EPPO-u o serijskim prijevarama Fonda solidarnosti

Radovan Dobronić, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP), ušutkao je bezobraznu akciju kojom je DIP na inicijativu HDZ-a pokušao bez ikakve službene rasprave, iza njegovih leđa, cenzurirati i potom novčano kazniti Nacional zbog navodnog kršenja predizborne šutnje uoči izbora za Europski parlament.

Nacional je koncem proteklog tjedna uspio razotkriti nepoznate detalje i puni razmjer tog bezobrazluka, jednog od bezobraznijih pokušaja sramotnog nasrtaja HDZ-a na Nacional, s ciljem da se s internetskog portala Nacionala pod okriljem predizborne šutnje 8. lipnja ukloni opsežno dokumentirani tekst o kaznenoj prijavi protiv ministra graditeljstva Branka Bačića upućenoj uredu EPPO-a u Hrvatskoj.

Više izvora koji o tomu imaju neposredna saznanja za Nacional je otkrilo tko je i kako započeo tu operaciju te kako je veći broj članova Državnog izbornog povjerenstva, prvenstveno oni povezani s HDZ-om i njemu bliski, pokazao nekritičku snishodljivost prema HDZ-u, sklonost tendencioznoj zloporabi položaja i ovlasti i ujedno potpuno nerazumijevanje elementarnih načela novinarstva.

HDZ je to pokušao učiniti kroz pritisak na Slavena Hojskog, člana Državnog izbornog povjerenstva i njegova glasnogovornika, koji je u više navrata protekle subote, dan uoči održavanja izbora za Europski parlament i tijekom izborne šutnje, prvo e-mailom, a potom telefonski kontaktirao više novinara i uredništvo Nacionalova portala kako bi na njih pokušao izvršiti neprimjereni pritisak.

Od glavnog urednika Nacionala Berislava Jelinića je bez pravnog i logičkog obrazloženja usmeno zahtijevao da se s naslovne stranice Nacionalova portala ukloni reklama za prošli broj s njegovom naslovnicom kao i dva teksta, među kojima i tekst o prijavi upućenoj EPPO-u u kontekstu eksplozije troškova obnove kojoj je pridonio i Branko Bačić….

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.