Zaplijenjena jahta ruskog oligarha Medveščuka bit će prva prodana u ime ukrajinskog naroda

Superjahta vrijedna 200 milijuna dolara čiji je vlasnik Viktor Medvedčuk, oligarh i osobni prijatelj Vladimira Putina protiv kojeg je Zapad uveo sankcije, bit će prodana na dražbi nakon što je zaplijenjena u Hrvatskoj ranije ove godine.

Ukrajinska vlada priopćila je da je hrvatski sud odlučio da se jahta Royal Romance, duga 92.5 metara, preda ukrajinskoj agenciji za povrat i upravljanje imovinom (ARMA). Iz Agencije je rečeno da će “sačuvati ekonomsku vrijednost jahte prodajom na dražbi,” prenosi britanski Guardian.

To će biti prva takva prodaja u ime ukrajinskog naroda otkad su vlade zemalja Zapada uvele sankcije na imovinu stotina oligarha nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači ove godine.

Medvedčuk je ukrajinski političar blizak Kremlju uhićen u travnju u Ukrajini, da bi rujnu bio predan Rusiji u sklopu razmjene zatvorenika. Često ga se naziva “mračnim princem” ukrajinske politike, a Putin je kum njegovoj kćeri Dariji.

Iz Arme, specijalnog ogranka ukrajinske vlade čiji je zadatak “pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom,” rečeno je da su njeni agenti otputovali u Hrvatsku i “pretražili jahtu koja pripada članovima obitelji jednog od vođa političke snage zabranjene u Ukrajini.”

“Arma je tražila konkretnu imovinu u okviru kaznenog postupka i, nakon uhićenja, primila elitnu imovinu čiju će ekonomsku vrijednost sačuvati prodajom na dražbi.”

Hrvatska policija prošlog je mjeseca pretražila jahtu u ime FBI-ja. Sud u Splitu sredinom studenog odobrio je zahtjev za pretres od američkog ministarstva pravosuđa i potvrdo da se pretres i dogodio 19. studenog. Sudac Dinko Mešin rekao je  da se u nalogu imenom spominju Medvedčuk i njegova žena, Oksana Marčenko, u vezi s navodnim pranjem novca.

U rujnu ove godine, superjahta zaplijenjena ruskom oligarhu pod sankcijama Dimitriju Pumpjanskom, prodana je na dražbi nepoznatom kupcu za 37.5 milijuna dolara, što je prva takva prodaja od početka ruske invazije na Ukrajinu. Jahta nije prodana u ime ukrajinskog naroda, već američke banke JP Morgan, koja je ustvrdila da joj Pumpjanski duguje 20.5 milijuna dolara.

 

Komentiraj