ZAPETLJANA PRIČA: “Nigerijci žele podnijeti zahtjev za azil u Hrvatskoj”

Hrvatska policija u srijedu navečer ponovno se oglasila o slučaju dvojici nigerijskih studenta, koji su u Hrvatsku došli na natjecanje u stolnom tenisu. Završili su u Bosni i Hercegovini, a hrvatsku su policiju optužili za protjerivanje.

“Oštro odbacujemo njihove navode kako su 17. ovog mjeseca bili zatečeni negdje u Zagrebu, izvučeni iz tramvaja, zbog nerazumijevanja jezika, ili ne znam čega bili prebačeni u Bosnu”, rekao je načelnik MUP-ove Uprave za granicu Zoran Ničeno u Dnevniku NoveTV.

Dodao je da se još uvijek istražuje način na koji su došli u BiH. Kaže kako su im u BiH ponudili povratak u Nigeriju, što su oni odbili. “Prema našim saznanjima oni se žele vratiti u Hrvatsku da bi podnijeli zahtjev za azil u Hrvatskoj. Istražuju se mogućnosti njihova kontakta s krijumčarima. Postoje neka saznanja koja imamo”, rekao je.

Policija je, kako je kazao, obavila razgovor s organizatorima natjecanja na kojem su Nigerijci sudjelovali u Puli kao stolnotenisači. Policija se upustila u procjenjivanju njihova stolnoteniskog umijeća i zaključila da su bili – neuobičajeno slabi. To jesu li Nigerijci iskoristili stolnoteniski turnir da uđu u Europsku uniju, međutim, ne objašnjava kako su završili u Bosni i Hercegovini.

Policija ih je, ako je sumnjala u opravdanost njihovog dolaska u Hrvatsku, smjela deportirati samo nazad u Nigeriju, a nikako protjerati u BiH što su učinili prema tvrdnjama dvojice studenata.

Komentiraj