EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Zaoštravanje odnosa Rusije i Japana

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odobrio je raspoređivanje ruskih ratnih zrakoplova na spornom otoku nedaleko od Japana, ubrzavši militarizaciju tog područja u vrijeme kada su odnosi Moskve i Tokija napeti zbog postavljanja američkog sustava protiv projektila.

U odluci objavljenoj kasno u četvrtak, Medvedev je dopustio ruskom ministarstvu obrane da koristi civilnu zračnu luku na otoku Iturup, kako se naziva u Rusiji, ili Etorofuu, kako ga zove Japan, za svoje zrakoplove.

Otok je jedan od četiri koja su zauzele sovjetske snage na kraju Drugog svjetskog rata, a nalazi se sjeveroistočno od Hokkaida.

Spor oko tih otoka, koji se u Rusiji nazivaju Kurilski, a u Japanu Sjeverni teritoriji, toliko je osjetljiv da Moskva i Tokijo još nisu potpisali mirovni sporazum koji bi potvrdio formalan završetak rata.

Odluka je donesena pred sastanak zamjenika ministara vanjskih poslova dviju zemalja o suradnji na spornim otocima i u vrijeme kada je Rusija zabrinuta da Japan dopušta SAD-u da koristi njegov teritorij kao svoju vojnu bazu u sjevernoj Aziji koristeći kao izliku prijetnju Sjeverne Koreje.

Nije jasno hoće li ruski zrakoplovi biti raspoređeni na otoku stalno.

Japansko veleposlanstvo u Moskvi ocijenilo je da je ruska odluka protivna onome što Tokio želi postići.

“Mislimo da bi to moglo rezultirati jačanjem ruske vojske sile na četiri otoka, a to je u suprotnosti s japanskim stajalištem o tim otocima”, priopćilo je.

“Trebamo riješiti sam teritorijalni spor kako bismo riješili bit ovakvih problema.”

Tokio će nastaviti razgovore s Rusijom u cilju rješavanja šireg teritorijalnog spora, poručilo je veleposlanstvo.

Komentiraj