FaH

ZAOŠTRAVAJU POLITIKU: Nizozemska ukida smještaj, hranu i pomoć izbjeglicama koje ne dobiju

Nizozemska uvodi nova pravila za tražitelje azila čija je prijava odbačena – uskratit će im hranu i smještaj već nakon nekoliko tjedana, piše Independent.

Dok Njemačka otvara svoja vrata kako bi omogućila jednostavniji dolazak za izbjeglice, a Francuska kritizira Mađarsku zbog skandaloznog ponašanja prema istima, nizozemska vlada kreće u sasvim suprotnom smjeru.

Od studenog, svaki migrant kojem bude odbijen status izbjeglice imat će manje od mjesec dana prije nego bude deportiran ili će se naći u poziciji da se sasvim sam brine za preživljavanje.

Kao dio novih mjera, vlada želi zatvoriti i 30 regionalnih centara koji nude smještaj i hranu za tražitelje azila, bez obzira na njihov status ili prijavu.

Mnogi smatraju kako je ovaj potez nizozemske vlade trik kojim bi se glasače spriječilo da glas daju trenutno popularnoj stranci Geert Wilders, koja brani anti-imigracijsku politiku. Potez se neće odnositi na one koji se odluče vratiti natrag svojim domovinama.

Još su samo dvije europske zemlje poznate po sličnim striktnim mjerama, Finska i Velika Britanija. U Ujedinjenom Kraljevstvu, vlada želi otići i korak dalje te ukinuti pomoć onima s obitelji.

Nizozemska je primila 18.790 molbi za azil u 2014., pokazuju podaci Eurostata. Odbijeno je njih 6.240. Premijer Mark Rutte brani ove mjere te tvrdi kako je “ludost” ponuditi vječnu pomoć onima koji se ne uspiju kvalificirati kao izbjeglice.

“Govorimo o grupi koja se može vratiti kući, ali to ne žele”, rekao je Rutte.

UN je kritizirao ovakve mjere.

“Dok god se nalaze u Nizozemskoj, oni moraju imati minimalne standarde života”, rekao je Ion Diaconu.

Komentiraj