EPA/AARON UFUMELI *** Local Caption *** 53868834

Zanu-PF imenovao Mnangagwu kandidatom na predsjedničkim izborima u Zimbabveu

Bivši potpredsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa bit će kandidat stranke na vlasti na predsjedničkim izborima 2018. umjesto sadašnjeg predsjednika Roberta Mugabea kojeg je Zanu-PF razriješila u nedjelju, rekao je glasnogovornik te stranke.

“Drug Emmerson Mnangagwa izabran je za predsjednika i prvog tajnika Zanu-PF-a (…) i imenovan kandidatom predsjedničke stranke na općim izborima 2018.”, rekao je Simon Khaya Moyo nakon izvanredne sjednice Zanu-PF-a posvećene krizi koja je izbila nakon vojnog puča u zemlji.

Stranka je Mugabeu dala rok do podneva u ponedjeljak da podnese ostavku na dužnost predsjednika ili se suoči s postupkom opoziva.

U subotu su održani masovni prosvjedi u Zimbabveu na kojima se tražila Mugabeova ostavka. Radi se o najvećim demonstracijama ikad organiziranim u toj zemlji od stjecanja neovisnosti i dolaska na vlast Roberta Mugabea 1980.

Prosvjedi organizirani u glavnom gradu i u drugom gradu u zemlji Bulawayu okupili su čitav politički spektar: ministre, osobe bliske stranci na vlasti, ali i oporbu, sve ujedinjene protiv Mugabea.

Mugabeova 37-ogodišnja vladavina okončana je kada je vojska u srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smijeniti “kriminalce” koji ga okružuju.

Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj vladavini Roberta Mugabea obilježenoj represijom oporbe i teškom ekonomskom krizom.

Komentiraj