Zanimljivosti o legendarnom sportskom automobilu Shelby Cobra

Screenshot YouTube

Brojne zanimljivosti o legendarnom malom sportskom automobilu (roadster) otkrivaju pozadinu dizajna, razvoja i priča, koje se vežu uz ovaj atraktivan model, prenosi  autos.yahoo.com.

Vanjski dizajn Shelby Cobre i perfomanse vozila su inspirirane zmijom otrovnicom, ali i legendarnim modelima talijanskih proizvođača iz svijeta motosporta.

Model AC Cobra, kao i mnogi drugi,  imaju ugrađeni pogon i prerađeni V8 motor tvrtke Ford.

Model CSX2286, poznat i kao ‘tajno oružje’ tvrtke, u 60-im godinama je napravljen za legendarnu utrku 24 sata Le Mansa 1964. godine. Medijima se proširila priča da je model bio sudionik prometne nesreće te da ga je vučno vozilo dopremilo do staze. Kasnije su se ta govorkanja opovrgnula, jer vozilo nije bilo dovršeno i dopremljeno je do hale tvrtke Carrozzeria Grand Sport u Modeni.

Tvrdi se i da je Shelby Cobra Daytona Coupe bio prvi roadster, koji je imao hardtop. Neki izvori tvrde da je ovaj patent prvi predstavio AC Aceca Coupe.

Model Cobra 427 je godinama bio među najomiljenijim američkim sportskim automobilima, sportska verzija je dosezala brzinu od 100 km/h za samo četiri sekunde.

Carroll Hall Shelby je bio prijatelj komičara Billa Cosbya. Jednog dana ga je upitao zašto vozi Ferrari. Američki vozač utrka i vlasnik automobilske tvrtke je uspio nagovoriti Cosbya na kupnju modela CSX 3015 Super Snake. Zanimljivo je da da je rijetki model imao tako snažan pogon da je to uplašilo Cosbya te ga je on ubrzo prodao.

Komentiraj