ZANIMLJIVO Prirodni protein koji usporava topljenje sladoleda

Autor:

Dusko Marusic/PIXSELL

Škotski znanstvenici razvili su sastojak koji bi mogao usporiti topljenje sladoleda, piše BBC.

Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu i Dundeeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.

Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija.

 

  • “Sladoled će se ipak topiti, ali će dulje zadržati stabilnost i manje kapati okolo”, rekla je voditeljica istraživanja profesorica Cait MacPhee

 

BsIA funkcionira tako da veže zrak, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Spriječava i formiranje ledenih kristalića, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.

Znanstvenici su razvili metodu proizvodnje tog proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)