Borna Filic/PIXSELL

ZANIMLJIVO OTKRIĆE Pigment plave boje na egipatskim slikama

Tim znanstvenika i konzervatora otkrio je neobično korištenje pigmenta plave boje na slikama i portretima iz rimskog doba u Egiptu, piše scincedaily.com.

Ova plava boja nije vidljiva golim okom, otkrivena je posebnom rendgenskom tehnologijom. Ovaj pigment plave boje korišten je kao podloga za slikanje i za miješanje ostalih boja.

Jedanaest potreta mumija nedirnutih sto godina i još četiri slike stare dvije tisuće godina pronađene su početkom 20. stoljeća na lokaciji u Tebtunisu u Egiptu. Ova umjetnička djela nalaze se u kolekciji Hearst muzeja na Sveučilištu California u američkom gradu Berkeleyu.

 

  • “Ovo otkriće mijenja naše poimanje o korištenju ovog pigmenta boje kod umjetnika u drugom stoljeću nove ere. Očekujem kako ćemo otkriti korištenje ove plave boje na različitim umjetničkim dijelima i skulpturama”, rekao je doktor Marc Walton

 

Poznato je kako su rimski umjetnici pokušavali oponašati grčke umjetnike. Prije helenističkog doba, egipatska plava boja koristila se svugdje na cijelom području Mediterana za slikanje, u hramovima, kao dekoracija…

Drevni Grci najviše su koristili bijelo, crno, žutu i crvenu boju. Te boje korištene su i na portretima u Tebtunisu. Pigment plave boje na ovim slikama najviše je korišten za dobivanje većeg spektra boja.

Komentiraj