Zamjenik talijanskog premijera poručio da su Talijani ispred ocjena kreditnih agencija

EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Talijanska populistička vlada napravit će “povijesni izbor” između potreba građana i onoga što agencije za kreditne rejtinge kažu da treba činiti, rekao je zamjenik talijanskog premijera u nedjelju reagirajući na spuštanje izgleda agencije Fitch za talijanski dug.

Fitch je u petak promijenio izglede talijanskog duga sa “stabilnih” na “negativne”, obrazloživši ocjenu zabrinutostima zbog “nove i neprovjerene naravi” vlade i njenih obećanja da će povećati potrošnju.

Ministar gospodarstva i financija Giovanni Tria je u subotu rekao da će Italija poštivati proračunske obveze koje određuje Europska unija, no u nedjelju zamjenik premijera Luigi Di Maio, čelnik pokreta Pet zvijezda, nije bio tako diplomatičan te je obećao da će njegova stranka ispuniti glavno obećanje iz kampanje, zajamčeni dohodak za siromašne.

“2019. mora početi opći zajamčeni dohodak”, rekao je Di Maio na konferenciji u Toskani. “Moramo u proračunu odrediti sredstva kako bi se najmanje pet milijuna osiromašenih Talijana moglo vratiti na posao”.

Di Maio je rekao da će, za razliku do dosadašnjih vlada, koalicija Pet zvijezda i protuimigrantske Lige, koja je vlast preuzela u lipnju, prednost dati građanima pred rejtinzima agencija.

“Ne možemo razmišljati o slušanju agencijskih rejtinga i umirivanju tržišta i onda zabiti nož u leđa Talijanima. Uvijek ćemo na prvo mjesto staviti Talijane”, rekao je.

Komentiraj