Zamjenik ravnatelja KBC-a Split: “Zabrinjava snižavanje dobne granice”

Zamjenik ravnatelja KBC-a Split Krešimir Dolić u subotu je za Dnevnik N1 televizije izjavio da su prije mjesec dana u toj bolnici imali pedeset pacijenata. Danas se broj hospitaliziranih popeo na 169, od čega je 19 osoba na respiratorima.

“Zabrinjava snižavanje dobne granice, danas imamo pacijente od 40 do 70 godina. Ne prevladava više treća životna dob, sporadični su i slučajevi mlađih od 30. Što se bolnice tiče, još smo stabilno, na 80% kapaciteta za covid pacijente smo. Stožer svakodnevno analizira situaciju i trudimo bi se biti korak ispred, imamo u planu dodatne kapacitete ako bude potrebno”, rekao je Dolić.

Dodao je da bi se otkazivanje nekih operacije u konačnici moglo odraziti na veću smrtnost od drugih bolesti. Bili su prisiljeni, kaže, ukinuti hladni program jer im treba dodatno osoblje, prvenstveno medicinske sestre. “Nažalost, to se već odražava i vidjet ćemo posljedice ovoga tek nakon više mjeseci, godinu dana, jer pojedini pacijenti nisu u mogućnosti dobiti skrb koju trebaju pa ćemo s odgodom vjerojatno imati i veći mortalitet kod onkoloških pacijenata. Zadržali smo onkološki program i akutna zbivanja se rješavaju na dnevnoj razini”, otkrio je.

Dolić kaže da su zadovoljni s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika: “Sveukupno je cijepljeno oko 75% djelatnika, od toga oko 90% liječnika i 56% medicinskih sestara, a ako pribrojimo one koji su preboljeli, onda je to oko 80%.”

S nestašicom lijekova, zaključuje, još nemaju ozbiljnih poteškoća, a pacijenti nisu osjetili problem.

Komentiraj