Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: “Popuštanje mjera nije bilo preuranjeno”

Zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin u utorak je u HRT-ovoj emisiji ‘U mreži prvog’ rekla kako popuštanje mjera nije bilo preuranjeno.

“Puno je čimbenika koji utječu na epidemiološku situaciju, nije to samo situacija kod nas već se gleda i situacija u zemljama u okruženju, a tu je i pojava novih sojeva virusa. Sve to utječe na epidemiološku situaciju”, kazala je.

Istaknula je da je nakon strožih mjera koje su donesene 27. studenog zabilježen kontinuiran veliki pad u broju novih slučajeva, a poboljšanjem epidemiološke situacije smatra da se pokazalo da se građani mogu pridržavati mjera.

“Ipak, u posljednja dva tjedna bilježimo stagnaciju i blagi porast incidencije. To je dobar pokazatelj kako se mjerama može postići poboljšanje situacije”, istaknula je.

No, unatoč blagom porastu oboljelih, Ivana Pavić Šimetin smatra da stroga zatvaranja i mjere ne mogu dugo biti na snazi.

“Uvijek je u pitanju balans između epidemiološke situacije i mjera s ciljem da se uz najblaže mjere postigne najbolji rezultat”, naglasila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Epidemiologinja Nastavnog zavoda Splitsko dalmatinske županije Diana Nonković rekla je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji utorak postao dan s najvećim brojem novozaraženih. To se najviše pripisuje vikendu kada se događa veći broj zaražavanja, a poklapa se i s pojavom novog britanskog soja virusa koji ima znatno kraću inkubaciju.

No, unatoč povećanju broja oboljelih, Diana Nonković poručila je da Split pripada mediteranskom okruženju gdje ljudi tradicionalno više vremena provode vani, nego u kućama i da ne mogu zauvijek biti zatvoreni.

“Ne možemo stalno ograničavati kretanje jer društvo nema samo epidemiološki aspekt već i onaj gospodarski te aspekt psihičkoga zdravlja”, istaknula je te dodala da će se tek vidjeti kako će se situacija s epidemijom dalje razvijati.

Načelnik Stožera Dubrovačko neretvanske Joško Cebalo rekao je da je ta županija dugo vremena bila među najboljom epidemiološkom situacijom u zemlji, no u posljednjih nekoliko tjedana se stanje pogoršalo.

“To dokazuje kaliko je borba protiv ove epidemije neizvjesna”, kazao je i dodao da je vjerojatno u određenom trenutku ipak došlo do opuštanja stanovnika.

“Potvrđen je i britanskoj soj koji se brže širi. No, nakon tjedan dana primjene strožih mjera možemo reći da je taj rast zaustavljen, a posljednjih dana imamo čak i pad te krivulje”, rekao je te naglasio da škole nisu žarišta zaraze, a da će se o otvaranju terasa ugostiteljskih objekata tek raspravljati.

Komentiraj