Zamjenica ravnatelja HZJZ-a objasnila u kojim situacijama može doći do zatvaranja škola

 

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u nedjelju je komentirala početak nove školske godine i objasnila u kojim situacijama može doći do zatvaranja škola.

“Škola ne može utjecati na to hoće li netko zaražen doći u školu, bilo od učenika ili nastavnika. Ono na što škola može utjecati jest da ako se pojavi učenik ili nastavnik pozitivan na koronavirus, epidemiolog nakon toga treba utvrditi da što manji broj odraslih i djece ide u samoizolaciju te da se tijekom samoizolacije bolest pojavi kod što manjeg broja osoba”, kazala je Pavić Šimetin za N1.

Objasnila je da će u samoizolaciju morati cijeli razred ako je nastavnik pozitivan i bio je u razredu dok je mogao biti zarazan. “Ići će u samoizolaciju i svi nastavnici koji su predavali tom razredu”, rekla je i dodala da postoji mogućnost da epidemiolog utvrdi da u nekim situacijama, ako nije bilo kontakta, ne mora cijeli razred u izolaciju.

Do zatvaranja škola, pak, može doći ako vi ili većina nastavnika bude moralo u samoizolaciju pa je stoga u uputama napisano da se nastavnici ne smiju nalaziti uživo. “Sastanci većeg broja nastavnika ne bi se smjeli više održavati uživo”, objasnila je Pavić Šimetin.

Istaknula je kako je bilo teško napisati neke upute kojih se treba pridržavati u školama jer su zapravo u potpunoj suprotnosti s dosadašnjim načinom odgajanja djece.

Komentiraj