Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: “Ključno je pridržavati se propisanih epidemioloških mjera”

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić komentirala je aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

U razgovoru za N1 televiziju naglasila je kako je postotak od preko 30 posto pozitivnih među testiranima na koronavirus velik.

“Velik je postotak – bolja je situacija u zemlji ako je udio pozitivnih među testiranima manji. EU razliku je one koji imaju ispod 4 i iznad 4 posto pozitivnih među testiranima, a mi smo daleko preko četiri posto. Mi imamo slobodnu cirkulaciju virusa u populaciji”, kazala je Ivana Pavić.

Naglasila je kako je nužno pridržavati se svih onih osnovnih pravila.

Pridržavanje epidemioloških mjera od ključne važnosti

“Moramo držati distancu, dezinficirati ruke, nositi masku, provjetravati, druženja se trebaju zadržavati na razini obitelji koja živi u kućanstvu. Ako se druženja dogovore, mora se održavati razmak i nositi maska, i ne treba se grliti, ljubiti i činiti drugo na što smo navikli. Preporuka je već dugo da se ne održavaju okupljanja”, kazala je.

Rekla je kako je problem definiranje onoga što je nužno, kada su u pitanju mjere i određena ograničenja koja iz njih proizlaze, jer nije svakome isto, nužno.

“Za velik broj djece je nužno ići u školu, a nekima je to glazbena škola, ples itd. Svatko treba sam procijeniti što je nužno za funkcioniranje članova obitelji”, kazala je Pavić.

Što se tiče rada trgovačkih centara, kaže kako u njih djeca ne bi trebala ići.

“Što se tiče snabdijevanja zbog životnih potreba, to se mora obaviti, svatko mora nabaviti

I dalje najpouzdaniji PCR testovi

“HZJZ nabavlja 15.000 brzih antigenskih testova, i grad Zagreb je u nabavi testova, no oni neće riješiti svu potrebu za PCR testiranjem. Antigenski testovi mogu se primijeniti samo na one koji imaju u zadnjih pet dana simptome”, kazala je Pavić.

Dodala je kako bi svima i HZJZ-u bilo drago da se situacija stabilizira, da brojke ne rastu.

“Tome se uvijek nadamo. Moramo svi ozbiljno shvatiti situaciju i potruditi se da se ne širi zaraza. Mjere se donose kako bi se pokušala smanjiti zaraza, ali kako se ne bi zakočili gospodarstvo i društveni život”, rekla je.

Funkcioniranje zdravstvenog sustava

“Zdravstveni sustav nikako ne smije funkcionirati prema principu ekonomske isplativosti. Prema tome pedijatrija ne bi imala nikakvog smisla jer ne generira dobit”, kaže.

“Zdravstveni aspekt i dobrobit ljudi treba imati uvijek na prvom mjestu. Mnogo toga što želimo pružiti populaciji, jer je dobro, nema ekonomsku isplativost. Programi preventivnog otkrivanja raka traže puno ulaganja, da bi kroz godine pokazali uštede u zdravstvu. Ono što je nužno za očuvanje kvalitete života mora biti pruženo. Svaka solucija ima i prednosti i nedostatke”, rekla je Ivana Pavić.

Komentiraj