Zamjenica gradonačelnika i zamjenik direktorice TZ grada Zagreba posjetili Hrvatski željeznički muzej

Matija Vuri

Povodom uključenja Hrvatskog željezničkog muzeja u jednu od novih atraktivnih lokacija tijekom adventa u Zagrebu, pod motom ‘Poklonite dobre vibracije’ te povodom trećeg puta zaredom proglašenja Zagreba najboljom europskom destinacijom u razdoblju adventa; zamjenica i izaslanica gradonačelnika Grada, doc.dr.sc. Olivera Majić, zamjenik direktorice Turističke zajednice grada Zagreba, Luka Benko, član Uprave HŽ Infrastrukture, Marko Z. Žubrinić s predstavnicima grada i TZ-e uz vođenje ravnateljice Muzeja, dr.sc. Tamare Štefanac, razgledali izložbu željezničke povijesne baštine i prigodna događanja namijenjena svim uzrastima, otvorene za posjetitelje sve do siječnja.

Zamjenica i izaslanica gradonačelnika, doc.dr.sc. Olivera Majić, izrazila je zadovoljstvo što je Grad i ove godine izabran za najbolju europsku adventsku destinaciju.

“Konkurencija je bila velika, no Zagreb se i ove godine upisao na listu najbolje adventske destinacije. Izuzetno nam je drago da su hrvatska željeznička baština i Muzej ušli ove godine u adventsku ponudu Grada. Ovo je nastavak suradnje grada Zagreba i željeznice koja će u skoroj budućnosti biti još vidljivija”, rekla je zamjenica gradonačelnika.

“Ovaj Muzej je pravi mali biser u turističkoj ponudi Grada. Adventska ponuda programa Muzeja izuzetno je zanimljiva za sve uzraste i zagrepčana, i domaćih i stranih turista koji posjećuju Zagreb i u vrijeme adventa ali i cijele godine. Trudili smo se i ove godine podići ljestvicu ponude događanja te smo se na kraju po treći puta upisali kao najbolja adventska destinacija. Događanja idu dalje, a Muzej će svim posjetiteljima ponuditi blagdanski ugođaj i puno skrivenih i nepoznatih željezničkih priča”, rekao je Luka Benko, zamjenik direktorice Turističke zajednice.

Marko Z. Žubrnić, član Uprave HŽ Infrastrukture unutar koje djeluje HŽM, zahvalio se zamjenici i izaslanici gradonačelnika i zamjeniku direktorice Turističke zajednice na dolasku i uvrštenju Muzeja u adventsku ponudu Grada.

“Počašćeni smo što je Hrvatski željeznički muzej ove godine prvi puta uvršten u adventsku ponudu kao nova atraktivna lokacija i želja nam je da to postane tradicija. Svim posjetiteljima našeg Muzeja želim ugodan boravak i pozivam sve da posjete željeznički muzej i u drugim prigodama”, rekao je član Uprave HŽ Infrastrukture.

Uz adventsku atmosferu i blagdansku dekoraciju, prigodnu glazbenu kulisu i ugostiteljsku ponudu te zanimljiv mural kolektiva PimpMyPump, posjetitelji mogu uz organizirano i stručno vođenje razgledati hrvatsku i internacionalnu željezničko-tehničku baštinu te nakratko ući u povijest putovanja vlakovima.

Posebno je atraktivna izložba Orient-Express u Zagrebu koja posjetitelje uvodi u vrijeme kad se Simplon-Orient-Express na svojemu putovanju od Pariza do Istanbula zaustavljao u Zagrebu. Posjetitelji će doživjeti interijer vagona Orient-Expressa i tako saznati zašto se Orient-Express naziva Kraljem vlakova i Vlakom kraljeva, a vidjeti će i kakve su predmete putnici dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća nosili u svojoj prtljazi te Zagreb kakav je nekad bio.

Još jedna zanimljivost adventa u željezničkom muzeju, moto svih događanja, muzejska je akcija ‘Poklanjam dobre vibracije’ i izložba sakupljenih prijevoznih željezničkih karata. Posjetitelji se mole da svoje iskorištene prijevozne karte poklone Muzeju, na njima napišu poruku, važnu misao ili neki doživljaj s putovanja. Karte mogu biti iz nekih prošlih vremena, mogu biti novije, koje su posjetitelji nedavno koristili. Muzej će sačuvati karte i pohraniti ih u Zbirku voznih karata a u vrijeme adventa od njih će složiti zanimljivu izložbu.

Za vikend pred nama, 16 i 17. prosinca od 15 do 19 sati, Muzej organizira posebnu atrakciju za posjetitelje, vožnju vrtnom željeznicom s parnom lokomotivom serije JŽ 7, koja će razveseliti i djecu i odrasle posjetitelje.

Za djecu ovaj tjedan Muzej organizira dvije radionice u poštanskom vagonu, pod stručnim vođenjem muzejske pedagoginje:

  • u petak 15. prosinca u pripremi je još jedna edukativno-kreativna radionica Zagrebački željezničar namijenjena djeci od 7 do 11 godina. Djeca će se upoznati s poviješću zagrebačkih željezničkih kolodvora i zanimanjima na željeznici kroz povijest. Stvarat će crteže s motivima specifičnih predmeta koji su se koristili na željeznici.
  • u subotu 16. prosinca za djecu od 3 do 6 godina Muzej organizraia kreativnu radionicu Ukrasi bor gdje će djeca izrađivati božićni nakit inspiriran željezničkim okruženjem i detaljima iz predmeta željezničke baštine, tehnikama i materijalima kojima mogu rukovati i mlađa djeca.

Sve radionice počinju u 17.30 sati, a posjetitelji se mole da djecu koja su zainteresirana za dolazak na radionice prijave na telefone ili putem elektroničke pošte (kontakti na: http://muzej.hzinfra.hr/).

Blagdanski program u Hrvatskom željezničkom muzeju posjetitelji mogu doživjeti svaki dan do 7. siječnja 2018. godine od 15 do 19 sati.

Muzej je zatvoren 25. prosinca, a 26. i 31. prosinca te 1. siječnja otvoren je s promijenjenim programom.

Hrvatski željeznički muzej nalazi se u Ulici grada Vukovara 47 (iza dvorane Lisinski), a ulaz je besplatan…

Komentiraj