Zambija: Nastavljeno je suđenje Hrvatima, novo ročište u četvrtak

Autor:

23.01.2023., Ndola, Zambija - Odgodjeno je sudsko rociste za cetiri hrvatska para koja su uhicena u prosincu na aerodromu u Zambiji dok su pokusavali napustiti zemlju s djecom posvojenom iz DR Kongo. Nova rocista zakazana su za 6. i 10. veljace. Aleksandra Persic i Ladislav Persic. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Suđenje hrvatskim državljanima pod optužbama za navodnu trgovinu djecom nastavlja se u ponedjeljak na Visokom sudu u Ndoli. Sutkinja Mary Mulanda saslušat će iskaze svjedoka zambijskog tužiteljstva kako bi ono završilo optužbe. Još uvijek nisu poznata imena novih svjedoka.

Trenutno zambijsko tužiteljstvo zaključuje slučaj. Sutkinja Mary Mulanda zakazala je novo ročište za četvrtak kad će predstaviti svoju odluku o tome hoće li osloboditi hrvatske državljane ili se nastavlja suđenje i ispitivanje svjedoka obrane, javljaju 24sata.

Kongoanskog diplomata od kojeg se očekivalo da će svjedočiti u slučaju navodne trgovine djecom, nigdje se nije moglo pronaći, kako je u ponedjeljak priopćeno na Visokom sudu u Ndoli.

U međuvremenu, policajac koji je uhitio Hrvate, Kombe Sakeni ponovio je da je imenovani diplomat iz kongoanskog konzulata taj koji je odveo četvero kongoanske djece na granicu Sakanije.

Odvjetnici koji zastupaju optužene zatražili su od suda da pusti njihove klijente jer sudu nisu predočeni nikakvi dokazi koji bi ih povezali s kaznenim djelima.

Tijekom zatvaranja slučaja, državni odvjetnik Innocent Kamunga rekao je sutkinji Visokog suda Ndola Mary Mulanda da se Kapulo Jean-Pierre ne može pronaći i da mu vlasti iz njegove zemlje nisu pomogle da ga dovedu kao svjedoka – ispričala je zambijska novinarka za 24sata.

“Neka se uvede u zapisnik da se svjedok Kapulo  sa svjedocima broj četiri i sedam s popisa svjedoka razrješuje. Ovo je kraj slučaja za državu”, rekao je Kamunga.

Ročište u prošli petak

U petak je održano ročište na kojemu je posljednji svjedočio policajac Kombe Sakeni koji je uhitio Hrvate. On je u iskazu naveo kako su Hrvati plaćali suoptuženom Stevenu Muliju 2040 dolara po djetetu, no Muli je kako se ranije moglo čuti bio zadužen da se pobrine za smještaj svakog para dok su čekali djecu.

Prije Sakenija, iskaz je neočekivano dao Ivan Pernar kojeg su prethodno maknuli s popisa svjedoka. Međutim, kako se zambijsko tužiteljstvo muči sa svjedocima jer na ročištu prije nisu imali niti jednog, tako su na kraju pozvali i Pernara koji je u sudnici napravio show.  Pernar koji nema nikakve veze s posvajanjima djece iz DR Konga, samoinicijativno se prijavio za svjedočenje gdje je govorio o tome kako je jedan od uhićenih Hrvata rođen kao žena.

Gotovo ročište Hrvatima u Zambiji: Pernar zamalo pritvoren, ispričao se, sutkinja mu oprostila

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.