Žalac u Dubrovniku potpisala dva ugovora iz područja zdravstva vrijedna 25,9 milijuna kuna

HINA/ Nikša MILETIÆ/ ik

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je u petak u Dubrovniku dva ugovora o sufinanciranju projekata iz područja zdravstva vrijedna 25,9 milijuna kuna sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem i ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik Marijom Bekićem.

Ukupna vrijednost projekta ”Objedinjeni hitni bolnički prijem Dubrovnik” iznosi 21,9 milijuna kuna, od čega je 93 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Cilj projekta je uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Dubrovnik kako bi se povećala dostupnost hitne zdravstvene skrbi pacijentima uz istodobno povećanje njezine kvalitete.

Projekt ”Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti Domova zdravlja i koncesionara Dubrovačko – neretvanske županije” također će biti sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu od 75 posto, a ukupna vrijednost je 3,9 milijuna kuna. Partneri Dubrovačko-neretvanske županije su Dom zdravlja “Dr. Ante Franulović” i Dom zdravlja Dubrovnik, a cilj je osigurati bolju primarnu zaštitu obiju Domova zdravlja i koncesionara, te smanjiti upućivanje pacijenata u bolnice za najmanje 15 posto.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za još jedan veliki projekt, Dnevne bolnice u Metkoviću vrijedan 50 milijuna kuna. “Jučer smo potpisali projekt vrijedan 25 milijuna kuna, a sve smo to dobili jer smo kroz našu razvojnu agenciju i upravne odjele osposobili ljude za povlačenje sredstava. Bit ćemo sigurno najbolja županija po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova”, rekao je Dobroslavić.

Ministrica Žalac poručila je svima kako se uloženi trud najbolje vidi iz količine povučenih sredstava. “Nedavno smo pri Ministarstvu osnovali Upravu za otoke, a očekujemo kako ćemo uskoro potpisati ugovor za Dnevnu bolnicu. Moram istaknuti večerašnje otvaranje zgrade C Zračne luke Dubrovnik, ali i skoru izgradnju Pelješkog mosta. Važno je imati male projekte u ruralnim područjima, ali i velike infrastrukturne projekte”, rekla je Žalac.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]