ZAKONSKI PLAN: Grčka će legalizirati homoseksualne zajednice

FaH

Grčka se sprema po prvi puta dati pravni okvir homoseksualnim parovima i pružiti im mogućnost ugovora o slobodnoj zajednici iz 2008. iz kojeg su eksplicitno bili isključeni pod pritiskom crkve.

Grčko ministarstvo pravosuđa je predalo plan zakona u tom smislu, o kojem bi se trebalo glasati 22. prosinca.  Grčka će tako ispuniti svoje obveze, nakon što ju je 2013. Europski sud za ljudska prava osudio za diskriminaciju nakon žalbe homoseksualnih aktivista.

Mala desničarska stranka Anel, saveznica Sirize u vladinoj većini, nagovijestila je da bi mogla glasati protiv, ali vlada Aleksisa Ciprasa se nada podršci oporbe. Osim otvaranja ugovora o slobodnoj zajednici homoseksualcima, tekst ugovornim stranama proširuje prava u fiskalnim predmetima, mirovinama i nasljedstvu pružajući im jednaki status kao vjenčanim parovima, osim što im ne daje pravo na usvajanje djece.

Visoko pravoslavno svećenstvo za sada nije izložilo svoje stajalište, osim nekoliko rasističkih i homofobnih dužnosnika. Pod pritiskom crkve desno orijentirana vlada 2008. je eksplicitno isključila homoseksualne parove iz ugovora o slobodnoj zajednici.

Komentiraj