Zakon o putovnicama za Venezuelce stupio na snagu u Peruu

EPA/SIMELA PANTZARTZI

Novi zakon o obaveznim putovnicama za Venezuelce na ulasku u Peru stupio je na snagu u subotu u nastavku egzodusa koji, prema upozorenju agencija prerasta u migrantsku krizu usporedivu s onom na Mediteranu.

Tisuće građana Venezuele pohrlilo je u petak put Perua kako bi ušli prije 25. kolovoza kada na snagu stupa zakon prema kojem moraju predočiti putovnicu, premda su od toga izuzeta djeca, trudne žene i starije osobe, piše BBC.

Slični propisi uvedeni su prošli tjedan u Ekvadoru, no sud ih je poništio u petak. Ekvadorske vlasti otvorile su zato humanitarni koridor za Venezuelce kako bi im se omogućio prolazak do Perua, prenijela je agencija AFP.

Deseci tisuća Venezuelaca napuštaju svoju zemlju zbog kronične nestašice osnovnih potrepština, poput hrane i lijekova, a zbog nestašice papira putovnicu je teško dobiti.

Venezuelu je od 2014. napustilo više od 2 milijuna državljana, što je izazvalo regionalne napetosti jer susjedne zemlje teško podnose teret njihova prihvata. Dužnosnici Kolumbije, Ekvadora i Perua okupit će se u Bogoti sljedeći tjedan u potrazi za rješenjem.

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije Joel Millman rekao je u petak da se moraju mobilizirati financijska sredstva za upravljanje odljevom Venezuelaca jer se “trenutno stanje približava kritičnoj točki, čemu smo svjedočili u drugim dijelovima svijeta, osobito na Mediteranu”.

Peruanski premijer Cesar Villanueva rekao je da novi zahtjev prema kojim Venezuelci mogu u Peruu samo uzu predočenje putovnice ne znači da se migrantima “vrata zatvaraju”. Osobna karta ne sadrži dovoljno informacija i može biti krivotvorena, objasnio je.

U petak, više od 2500 migranata ušlo je u mali peruanski pogranični grad Aguas Verdesa, a tisuće drugih nastojale su se domoći Perua na glavnoj točki ulaza u Tumbesu prije nego na snagu stupi novi zakon.

U Peruu je već gotovo pola milijuna migranata i Venezuele, a približno toliko i u Ekvadoru.

U Venezueli je zbog nedostatka lijekova ugrožen život stotinu tisuća ljudi,  upozorio je UN i procijenio da 1,3 milijuna Venezuelaca pati od pothranjenosti.

Naftom bogata Venezuela u teškoj je dugotrajnoj krizi od pada cijena nafte 2014. Predsjednik države Nicolas Maduro suočen je s kritikama zbog lošeg upravljanja gospodarstvom i vladavine koju uspoređuju s totalitarizmom.

U ponedjeljak su venezuelske vlasti ukinule pet ništica s cijena i vezali valutu zemlje uz petro, naftnu kriptovalutu. Kritičari plan smatraju neprimjerenim u vrijeme inflacije za koju se predviđa da će ove godine doseći milijun posto.

Komentiraj