Zakon ide u javnu raspravu: Štromar kaže da će unajmiti stanove za obitelji koje su ostale bez doma

Ministar graditeljstva Predrag Štromar u utorak je kazao da će Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa ići u javnu raspravu, a za dan ili dva znat će se hoće li se donijeti nakon parlamentarnih izbora.

“Izuzetno je kompleksan, obnavljet ćemo objekte pet, deset i više godna…. Sveobuhvatan je i zadire u puno zakona, moramo napraviti veliku javnu raspravu”, rekao je Štromar novinarima.

Dodao je kako će sa 141 milijunom kuna pomoći građanima u sanaciji dimnjaka i bojlera, a pomoć je namijenjena stanovnicima Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke i Grada Zagreba.

Najavio je nove odluke. “Ministarstvo imovine objaviti će poziv, unajmit će prazne stanove, a pozvat će i sve potrebite obitelji… Utvrdit će se i za sve crvene i žute zgrade jesu li za upotrebu ili nisu. Ako nisu, naći će im se adekvatan smještaj”, rekao je Štromar i dodao da će obnova trajati godinama pa moramo imati kvalitetni zakon.

Država će građanima čije su nekretnine oštećene u potresu pokrivati i račune, a ministar je najavio aplikaciju kako bi sve bilo transparentno. “Kad će računi dolaziti, imat ćemo aplikaciju kojom ćemo kontrolirati račune za svaki stan, zgradu i kuću i vidjet krši li netko redovna pravila. Apliakcija će biti javna, svi će moći transparentno pratiit na što se ulaže ili troši novac iz proračuna i drugih izvora”, rekao je.

Kaže i kako rade sa Svjetskom bankom i Europskom komisijom te očekuju novac. Trenutno će građani moći dobiti do 20 tisuća kuna po kućanstvu, 12 tisuća za dimjak i do osam tisuća za novi bojler.

Komentiraj