Zaključuje se nogometna sezona u amaterskim natjecanjima

Uoči sjednice Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza koja će se održati u utorak, 5. svibnja, a na kojoj će se raspravljati o nastavku ili konačnom prekidu nogometnih natjecanja u Hrvatskoj sjednicu je održao Međužupanijski odbor HNS Nogometnog središta Split, navodi se na FB stranici 3. HNL jug. Prethodno su tajnici nogometnih središta Osijek, Rijeka, Sjever, Split i Zagreb održali sastanak s Odjelom za natjecanje HNS-a.

Međužupanijski odbor je donio odluke kojima se prihvaća obustava natjecanja u Trećoj HNL Jug, kao i u svim ostalim županijskim ligama, kao i ligama mladeži na području nogometnog središta Split, a u koje se ubrajaju područja nogometnog saveza zadarske, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske županije. Slična odluka bi trebala vrijediti i za amaterska natjecanja u ostalim dijelovima Hrvatske.

Klubovi iz trećeg ranga natjecanja (pet liga) koji su po trenutnom stanju na ljestvici ostvarili mogućnost za ulazak u Drugu HNL igrati će kvalifikacije na neutralnom terenu. Kvalifikacije će se organizirati na način da se prvo od strane dva kluba određena ždrijebom igra pretkolo, a potom pobjednik pretkola i tri preostala kluba na temelju novog ždrijeba igraju dvije utakmice na neutralnom terenu kako bi odredili dva putnika u Drugu HNL. Da bi mogli igrati kvalifikacije klubovi će morati dobiti i potrebnu licencu tako da će se datum kvalifikacija znati tek nakon što budu poznati rezultati procesa licenciranja.

Donesena je i odluka da Treća HNL Jug u sezoni 2020./21. može brojati do 18 sudionika, za razliku od 16 klubova koliko ih se trenutno natječe. Kad je u pitanju 1. HMNL, ona će u idućoj sezoni putem kvalifikacija biti proširena na 12 sudionika dok će 1. HNL za žene biti povećana na 10 klubova. Za lige juniora, kadeta i pionira nije predviđeno širenje nego bi ostale na sadašnjoj razini.

Navedene odluke u utorak treba potvrditi IO HNS-a koji će raspravljati i o statusu Druge HNL, koja je također blizu okončanja za trenutnu sezonu, kao i statusu kup natjecanja i liga mladeži (juniori, kadeti, pioniri) na nacionalnom nivou. Treba se donijeti i odluka hoće li se HT Prva liga nastaviti od 30. svibnja ili je novi ciljani datum 13. lipanj.

Komentiraj