ZAKLJUČAK POVJERENSTVA: Pell je znao za pedofiliju među svećenicima od 70-ih

Kardinal George Pell znao je za zlostavljanje djece među svećenicima u Australiji još od 1970-ih godina, ali nije ništa poduzeo, zaključak je istražnog povjerenstva objavljen u četvrtak, prenosi BBC.

Kraljevsko istražno povjerenstvo na izvješću o reagiranju institucija na pedofilske zločine u Australiji radilo je pet godina, a zaključeno je 2017. godine, ali su detalji izvješća objavljeni danas.

Na više od sto stranica izvješća, istražitelji su zaključili da je Pell znao za pedofiliju svećenika i na samom početku svoje karijere i kasnije pa tako i za seksualno zlostavljanje dječaka od strane svog bivšeg kolege Geralda Ridsdalea koji je bio svećenik u ruralnoj biskupiji Ballarat. Ridsdale služi zatvorsku kaznu za seksualno zlostavljanje oko 50 dječaka između 1960. i 1989. godine.

“Također smo uvjereni da je 1973. kardinal Pell ne samo znao za pedofilske nasrtaje klera već i da je razmatrao poduzimanje mjera kako bi se izbjegla situacija koja bi mogla potaknuti glasine na tu temu”, navodi se u izvješću i zaključuje se da je Pell ‘vjerojatno znao za Ridsdaleove seksualne prijestupe’ jer je bio uključen u donošenje odluke o njegovom premještanju u drugu župu.

Pell je prošle godine osuđen na šest godina zatvora za silovanje i seksualne napade 90-ih, ali ovaj bivši 78-godišnji tajnik Svete Stolice zadužen za financije prošli je mjesec oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Komentiraj