Zaklada “Hrvatska za djecu” od osnutka 2008. dosad najpotrebitijima isplatila 93,6 milijuna kuna

Zaklada “Hrvatska za djecu” krovna je zaklada u Hrvatskoj koja pomaže najpotrebitijima. Unatoč teškom vremenu pandemije ta zaklada je uspjela realizirati nekoliko projekata kojima je pomogla siromašnim obiteljima te djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Renata Gubić, upraviteljica zaklade Hrvatska za djecu, u intervjuu za Nacional detaljnije je opisala na koji način i kojim projektima je pomognuto. Neki od projekata su pomoć za deset obitelji ekonomski pogođenima pandemijom koronavirusa, kojima je zaklada omogućila ljetovanje, zatim organiziranje edukativno – stručne panel rasprave na temu “Toksični stres – kako ga prepoznati i na vrijeme utjecati na posljedice koje može izazvati”, zatim koncert mladih talenata u Hrvatskom glazbenom zavodu, a zaklada “Hrvatska za djecu” omogućuje i mladim ljudima bez odgovarajuće roditeljske skrbi pohađanje autoškole, a maturantima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji žive u dječjim domovima radostan oproštaj sa školovanjem u vlastitim haljinama/odjelima, cipelama, frizurama za maturalnu večer.

Nacional: Kada je osnovana Zaklada “Hrvatska za djecu” i s kojim ciljem?

Zakladu je osnovala prije dvanaest godina Republika Hrvatska s ciljem promicanja dobrobiti osobnih i imovinskih prava djece te osnaživanja obitelji. Osnivačka prava i obveze obnaša Vlada. Nastojimo svojim aktivnostima, prvenstveno odobrenim novčanim potporama, utjecati na poboljšanje uvjeta života, rasta i razvoja djece u Republici Hrvatskoj. Prepoznajemo specifične potrebe djece i mladih te nerijetko samostalnim projektima koje financiramo donacijama i sponzorstvima doprinosimo borbi protiv bilo kojeg oblika diskriminacije djece čime štitimo njihova prava. Prvenstveno vodimo računa o zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim i odgojnim potrebama djece i mladih.

Nacional: Koliko obitelji pomažete, o kakvim je obiteljima riječ i odakle su? Kako dolazite do njih, surađujete li s nekim udrugama ili centrima za socijalnu skrb?

Odobravamo 26 različitih vrsta potpora obiteljima s jednim djetetom ili više njih. Potpore su namijenjene obiteljima koje žive u teškim životnim okolnostima i u socijalnoj su ugrozi. Naše su potpore namijenjene za liječenje bolesne djece, za nabavu školske opreme, računala, odjeće i obuće, osnovnog namještaja za djecu koja su u sustavu obrazovanja, kao i za onu koja još ne idu u školu. Odobravamo potpore za rođene blizance, trojke ili četvorke. Također, našu potporu mogu dobiti obitelji koje udomljavaju djecu do tri godine starosti. Prepoznajemo i nagrađujemo nadarenu djecu. Obitelji se same prijavljuju podnošenjem zahtjeva za potporu koja najviše odgovara njihovim potrebama a zahtjev zajedno s popratnom dokumentacijom mogu poslati online, poštom ili predati osobno.

Vrlo često nas upravo centri za socijalnu skrb kontaktiraju vezano uz neku obitelj kojoj je potrebna urgentna pomoć. Oni imaju informacije s terena te su u mogućnosti i uputiti potrebite obitelji, korisnike socijalne pomoći, na postojanje Zaklade i prava koja preko nas mogu ostvariti. Blisko surađujemo s ministarstvom zaduženom za socijalnu politiku, obitelj i mlade. Tri člana Upravnog odbora Zaklade imenovana su iz tog ministarstva.

Nacional: Koliko je dosad novca Zaklada dala i u kojem vremenskom roku obitelji dobivaju novac?

Od osnutka do danas Zaklada je na račune svojih korisnika isplatila 93,6 milijuna kuna, a svojim smo aktivnostima dotaknuli više od 65.000 djece i mladih. Od trenutka predaje zahtjeva za potporu i kompletiranja dokumentacije do isplate potpore potrebno je otprilike tri mjeseca. Brzina ovisi uglavnom o samim podnositeljima zahtjeva koji nerijetko traženu popratnu dokumentaciju šalju u nekoliko navrata, čak i tijekom nekoliko tjedana.

Nacional: Pohvalna je činjenica da ste unatoč pandemiji koronavirusa uspjeli održati stipendije odnosno novčane pomoći, tko vam pomaže i koliko je važno baš u ovako teškim vremenima osigurati neki novac potrebitima?

Zaklada se financira iz lutrijskih sredstava, a naš godišnji budžet osigurava Vlada. Ministarstvo financija svake godine određuje postotni iznos temeljem kojeg ostvarujemo pravo na udio u navedenom izvoru financiranja. Unatoč pandemiji, većinu svojih aktivnosti uspjeli smo provesti kao da je situacija potpuno normalna. Kao i mnogi, kombinirali smo rad od kuće ili iz ureda. Potpuno smo informatizirani te korisnici naših potpora mogu svoje zahtjeve podnijeti i online. Također, prijave za stipendije za tekuću školsku godinu, radile su se na isti način. Financirali smo i prehranu potrebite djece u osnovnim školama u nekoliko hrvatskih županija. Zbog pandemije i propisanih mjera koje se odnose na zabranu okupljanja, nažalost, nismo mogli provesti neke samostalne projekte Zaklade kojima smo se iznimno veselili. No, samo smo ih odgodili za, nadamo se, bližu budućnost.

Samim početkom pandemije osmislili smo i novu potporu namijenjenu obiteljima u kojima je jedan ili oba roditelja ostao bez zaposlenja te se prijavio na Hrvatski zavod za zapošljavanje u ožujku ili kasnije. Tom jednokratnom financijskom pomoći i mi smo dali mali doprinos ekonomskim mjerama koje provodi Vlada. Obitelji koje nam se obraćaju žive u doista teškim okolnostima. Često su obeshrabreni i bez nade. Djelatnici Zaklade nastoje individualno pristupiti svakome od njih kad god je to moguće. Želimo im uliti osjećaj povjerenja i spoznaje da ćemo uvijek pronaći način da njihove probleme učinimo manjima.

Nacional: U sklopu Zaklade postoji nekoliko projekata koji obuhvaćaju ljetovanje za deset obitelji, o čemu se radi i zašto ste se odlučili za taj vid pomoći?

Taj projekt provodimo u suradnji s hotelskim lancima koji svoje smještajne kapacitete na bazi polupansiona i u trajanju od 7 dana stavljaju na raspolaganje obiteljima koje mi odaberemo. Zaklada financira putne troškove te odobrava džeparac za svakog putnika. Prioritet imaju obitelji koje imaju veći broj djece ili teško bolesnu djecu te kojima ovim projektom omogućavamo da možda prvi puta borave na moru ili općenito, zajedno kao obitelj, borave izvan svog prebivališta. Ovim projektom osnažujemo obitelji i neizmjerno usrećujemo mališane. Zatrpani smo njihovim porukama i fotografijama što svi u Zakladi vrlo emotivno doživljavamo. Veselimo se što po povratku s ljetovanja i oni imaju uspomene koje mogu podijeliti s vršnjacima. To svakako pozitivno utječe na njihovo samopouzdanje, suprotno osjećaju manje vrijednosti koji nerijetko imaju.

Nacional: Na koji način odlučujete koji projekt pokrenuti i što je najvažnije, na što stavljate fokus kad razmišljate koje projekte pokrenuti?

Uvijek nas motivira ili inspirira nepravda koju primjećujemo ili bilo koji oblik ugroze dječjih prava. Naš je slogan “Učini mali korak velikim”. Prepoznajemo specifične potrebe djece i mladih i nastojimo nekom svojom aktivnošću doprinijeti njihovom životnom boljitku. Za nas je emotivna stabilnost djece i mladih iznimno važan motiv te svojim samostalnim projektima često nastojimo omogućiti djeci, ne samo socijalnu, već i emotivnu ugodu.

Nacional: Za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi omogućili ste pohađanje autoškole, odnosno osposobljavanje za upravljanje vozilom B kategorije. Koliko takve djece pohađa autoškolu, kako ste došli na tu ideju i što će im to omogućiti?

Ovaj smo projekt namijenili mladima koji po završetku školovanja izlaze iz institucija koje skrbe o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Autoškole iz nekoliko hrvatskih gradova donirale su vozački ispit B kategorije za jedanaest polaznika. Želja nam je bila tim mladim ljudima olakšati put do prvog zaposlenja odnosno bolje ih pozicionirati na tržištu rada s obzirom na to da je vozačka dozvola B kategorije vrlo često jedan od kriterija prilikom zapošljavanja. Polaznike su predložili ravnatelji institucija kojima smo se obratili jer smo projektom htjeli nagraditi najodgovornije među njima kako bismo bili sigurni da će započetu edukaciju i završiti.

Nacional: Kakav je osjećaj pomoći nekome, koliko vam je važno biti upraviteljica Zaklade koja pomaže potrebitim mladima i obiteljima?

Svoj posao volim i iskreno ne mislim da bih išta drugo mogla raditi s toliko ljubavi i entuzijazma. Mali tim od osam djelatnika koji čine Antonio Frinčić, Ozrenka Čolić, Josipa Živčić Silva Kantor, Lidija Tomljenović Kovačić, Ivana Balatinac i Marina Nikolić sličnog je razmišljanja te sam sretna što nam je svima naš posao ujedno i životni poziv. Svatko od nas u slobodno vrijeme volontira u nekim udrugama i ima potrebu za osobnim doprinosom zajednici. Svi koji se bave humanitarnim radom znaju da se volontiranjem i pomaganjem uvijek dobije više nego se daje. Naime, osjećaj je neprocjenjiv i predragocjen. Mene osobno, u ranoj mladosti, inspirirale su riječi književnika Božidara Prosenjaka u njegovom romanu Divlji konj: „Svakim dobrim dijelom utiremo put sudbine sretne sebi i svojoj obitelji“. Možda je to odgovor na pitanje zašto mi je važno raditi upravo ovaj posao.

Nacional: Koji su idući projekti? Što još planirate kada je Zaklada u pitanju?

Planiramo i nadalje provoditi aktivnosti koje su nam propisane Zakonom o Zakladi Hrvatska za djecu: odobravati potpore obiteljima, financirati programe i projekte udruga i drugih pravnih osoba, stipendirati učenike i studente te provoditi samostalne projekte u sklopu kojih ćemo organizirati koncerte, izložbe, promocije i slično. Želja nam je ostati učinkovita platforma Vlade RH preko koje Vlada doprinosi svakodnevnom poboljšanju uvjeta života, rasta i razvoja djece i mladih u Hrvatskoj.

Komentiraj