Zaklada ‘Hrvatska kuća srca’ organizira besplatnu edukaciju o oživljavanju

ozivi.me

Zaklada ‘Hrvatska kuća srca’ u suradnji sa Studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije ‘Oživi me’ organizira besplatnu radionicu o oživljavanju 15. prosinca od 10 do 12 sati u prostorijama Zaklade (Ilica 5/II, prolaz Oktogon).

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom na to da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umire. Jedini postupak kojim to možemo spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.

“Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju ‘Oživi me’ još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama oko 3 500 osoba ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba”, rekla je Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica upravnog odbora Zaklade ‘Hrvatska kuća srca’.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9 000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na internetskim stranicama akcije ‘Oživi me’.

Komentiraj