facebook.com

Zaklada Hrvatska kuća disanja ponovo pokrenula besplatnu ‘Školu nepušenja’

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14 000 ljudi. Svaka treća osoba puši, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh.

Potaknuta tom činjenicom, Zaklada Hrvatska kuća disanja je pokrenula je besplatnu ‘Školu nepušenja’, kroz koju će polaznici naučiti kako odbaciti cigarete i započeti život bez duhanskog dima.

Program putem edukativno-psihoterapijskog pristupa, maloj grupi polaznika pomaže u odvikavanju od pušenja. Stručni tim sastavljen je od pulmologa, psihologa i psihijatra, a polaznici tijekom trajanja škole teorijski i praktično rade na tome da odbace lošu naviku. Nakon završetka programa polaznike će se kontaktirati prvi put nakon tri mjeseca i drugi put nakon šest mjeseci s ciljem provjere jesu li ostali dosljedni svojoj odluci. Škola ukupno traje tri mjeseca. Raspoređena je na dvanaest susreta, dok je prvi tjedan najbitniji za svakog polaznika.

“Prema dosadašnjem iskustvu rada u praksi, s pušenjem prestaje najmanje 30 posto polaznika škole. Da je pušenje jedan od vodećih zdravstvenih problema u našoj zemlji ukazuje porazna statistika da je Hrvatska po broju ovisnika o cigaretama u samom svjetskom vrhu. Svaki treći odrasli stanovnik je pušač. Kroz ‘Školu nepušenja’ efikasnim metodama ukazujemo na mogućnosti i sisteme rješavanja njihove ovisnosti“, rekao je dr. Marko Jakopović, pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Najviše oboljelih muškaraca od raka pluća ima u Brodsko-posavskoj, a nakon toga u Sisačko-moslavačkoj županiji. Oko 95% umrlih od raka pluća su pušači, a primjerice u zadnjih pet godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji godišnje umire 70 osoba zbog raka pluća i bronha. Od toga je gotovo polovina bila u dobi do 64 godine te je u prosjeku svaka umrla osoba izgubila preko 20 godina života. Ukupno 17 posto pušača nisu svjesni kardiovaskularnih rizika pušenja. Istraživanje je provedeno 2017. godine.

Komentiraj