FaH

ZAKLADA HAZU: Ernest Fišer dobitnik nagrade „Dragutin Tadijanović“

Hrvatski pjesnik, književni i likovni kritičar te publicist Ernest Fišer dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

 Svečanost dodjele Nagrade bit će 4. studenoga u Slavonskom Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića na 110. obljetnicu Tadijanovićeva rođenja,  laureatu će ju uručiti predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt, priopćeno je u nedjelju iz HAZU-a.

Dodjeli koja će se održati u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića, nazočit će i ravnateljica Zaklade HAZU Marina Štancl. Nakon svečanosti dodjele nagrade, na Tadijanovićevoj rodnoj kući u Rastušju bit će otkrivena spomen-ploča.
Akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU i prema njegovoj želji od 2008. svake se godine iz posebnog fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada te stipendije najboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije. Ovogodišnja dobitnica je Maja Sanković iz Ličko-senjske županije.
Ernest Fišer rođen je 1943. u Zagrebu. Na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu završio je 1963. studij likovnih umjetnosti, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao je e književnost te studij filozofije, a na poslijediplomskom doktorskom studiju Pedagoškog fakulteta u Osijeku (danas Filozofski fakultet) potvrdio je magisterij znanosti.
Bio je jedan od pokretača Međimurskog kalendara (1969.) i Kajkavskog kalendara (1970. – 1972.) koji je zbog objave domoljubne pjesme Željka Sabola ‘Kad izgovorim tvoje ime – Hrvatska’ bio 1972. i sudski zabranjen, a Fišer kao urednik izbačen iz Društva novinara Hrvatske, s višegodišnjim političkim posljedicama, ističu iz HAZU-a.

Kao glavni urednik Fišer je uređivao časopis Kaj (1990. – 1993.), a od 2009. glavni je urednik časopisa Matice hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu Kolo.
Član je Društva hrvatskih književnika te dugogodišnji član Matice hrvatske i jedan od obnovitelja rada njenih ogranaka u Čakovcu (1989.) i Varaždinu (1990.), a od 1994. je  i predsjednik varaždinskog Ogranka Matice hrvatske.

Za svoj pjesnički rad Fišer je više puta nagrađivan, a kajkavskom pjesničkom zbirkom Macbeth na fajruntu (Matica hrvatska, Zagreb, 2013.) osvojio je četiri ugledne književne nagrade: Maslinov vijenac (na 24. svehrvatskoj pjesničko-jezičnoj smotri Croatia rediviva: ča-kaj-što) Nagradu Fran Galović,  Nagradu Katarina Patačić i Književnu nagradu Dragutin Tadijanović iz Zaklade HAZU, 2015. .

Dobitnik je i dviju profesionalnih nagrada u novinarstvu – Zlatnog pera i Zlatne kartice (1995.), kao i medalje Milan Grlović (2003.) za iznimne zasluge za HND.

Ernest Fišer odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.), a za svoj značajan književni, kulturološki i novinarsko-publicistički rad nagrađen je 2003. Nagradom grada Varaždina za životno djelo.

Do sada je Fišer objavio ukupno deset samostalnih pjesničkih zbirki, zastupljen je u više antologija suvremenoga hrvatskog pjesništva, pjesme su mu prevedene na više stranih jezika, a neke su i uglazbljene kao šansone ili kao koncertne solo popijevke. Objavio je likovnu studiju Barokni iluzionizam Ivana Rangera, zbirke književnih rasprava i kritika o hrvatskom poslijeratnom kajkavskom pjesništvu Dekantacija kajkaviana (1981.), te likovnu monografiju Slavko Stolnik  i  glazbenu monografiju Varaždinske barokne večeri.

 

Komentiraj