FOTO: zaklada-ana-rukavina.hr

Na akciji Zaklade Ana Rukavina održanoj ovaj vikend na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim nacionalnim savezom sestrinstva, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 24 novih potencijalnih darivatelja.

Ova akcija je održana povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva s ciljem osvještavanja građana o važnosti pomaganja oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljima.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku “Lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom jedanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 59 949 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 88 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 88 teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Komentiraj