Zaklada Ana Rukavina poziva građane na upis u Registar darivatelja

facebook.com

Zaklada Ana Rukavina će u suradnji s gospođom Anom Mrčić i Mjesnim odborom Trnsko u Zagrebu održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u utorak 11. lipnja od 10 do 12 sati.

Akcija će se održati u prostoru Mjesnog odbora Trnsko. U Zakladi Ana Rukavina sretna su i  ponosni što će se akcija održati u Trnskom, zagrebačkom naselju u kojem je Ana Rukavina živjela, neizmjerno ga voljela, u njemu pohađala osnovnu školu i trenirala rukomet te do preseljenja u Šibenik provela najljepše trenutke mladosti.

Na desetu godišnjicu Aninog preranog odlaska te deset godina rada Zaklade koja ponosno nosi njeno ime, Ana Rukavina je u u prosincu 2016. godine u Trnskom dobila svoj Trg odlukom Gradske skupštine Grada Zagreb koja je prihvatila prijedlog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je “lijek je u nama”. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 61 884 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 105 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Komentiraj