Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Registar u Velikoj Gorici

facebook.com

U subotu, 22. listopada, od 16 do 18 sati, u prostorijama Doma kulture Galženica (Trg Stjepana Radića 5) u gradu Velikoj Gorici održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija u Velikoj Gorici nastavak je uspješne suradnje Zaklade Ana Rukavina s gospodinom Mariom Dilberovićem koji je već inicirao i pomogao u organizaciji dvije akcije upisa u Registar. Ranije akcije na inicijativu gospodina Dilberovića održane su 2014. godine, prva u Velikoj Gorici te druga na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.
Ovu akciju održat ćemo uz financijsku podršku Zagrebačke županije koja nam je putem Javnog natječaja dodijelila sredstva za projekt ‘Lijek je u nama’ na području Zagrebačke županije.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide) šansa za život dana za 64 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na akciji održanoj u srijedu, 19. listopada u Gradu Jastrebarskom Registru se pridružilo 16 novih potencijalnih darivatelja, čime je ukupan broj upisanih u Registar porastao na 52 380 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Komentiraj