facebook.com

Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Hrvatski registar

U subotu 4. veljače, od 15 do 17 sati na Zagrebačkom velesajmu, u Kongresnom centru (Avenija Dubrovnik 15) održat će se akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ova akcija upisa u Hrvatski registar nastavak je uspješne suradnje s udrugom ‘Zagrebački maslinarski institut’ koji drugu godinu zaredom održavaju ‘Festival maslina u Zagrebu’.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je ‘Lijek je u nama’. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 52 935 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 65 oboljelih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Komentiraj