Zaklada Ana Rukavina

Zaklada Ana Rukavina odabrala liječnicu za stručno usavršavanje i donirala vrijedan uređaj KBC-u Zagreb

Zaklada Ana Rukavina je predstavila rezultate natječaja kojim će odabranoj liječnici omogućiti stručno usavršavanje u trajanju od šest mjeseci u zdravstvenim ustanovama u Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu i donaciju vrijednog uređaja KBC-u Zagreb za potrebe pacijenata oboljelih od hematoloških bolesti.

O natječaju:

U travnju 2017. godine, Zaklada Ana Rukavina objavila je treći javni natječaj za dodjelu sredstava za stručno usavršavanje jednog liječnika specijalizanta pedijatrije do 35 godina starosti u trajanju od šest mjeseci od kojih će se tri mjeseca provoditi u zdravstvenoj ustanovi Universal medical center Utrecht, Wilhelmina children’s hospital, Utrecht, Nizozemska, a tri mjeseca u zdravstvenoj ustanovi Newcastle University, The Newcastle upon Tyne Hospital NHS Foundation Trust, The Great North Children’s Hospital, Newcastle upon Tyne, Ujedinjeno Kraljevstvo ili u drugim jednakovrijednim ustanovama prema izboru Zaklade Ana Rukavina.

Cilj ovog stručnog usavršavanja je edukacija iz područja transplantacije matičnim stanicama u djece oboljele od metaboličkih bolesti i imunodeficijencije. Osnovni kriteriji za dodjelu sredstava su izvrsnost podnositelja prijave na studiju i u znanstvenostručnom radu te zasnovan radni odnos.

Zaklada Ana Rukavina obvezala se da će pokriti sve troškove polugodišnjeg stručnog usavršavanja. Odabrani liječnik će po povratku u zemlju nastaviti svoj rad u matičnoj zdravstvenoj ustanovi kako bi stečena znanja primijenio u svakodnevnom radu s pacijentima.

Proces odabira kandidata:

Upravni odbor Zaklade odabrao je dr. Nevenku Cigrovski na prijedlog Stručnog vijeća koje je bilo zaduženo za provedbu natječaja te za prijedlog kandidata za dodjelu sredstava. Obrazloženi prijedlog Stručno je vijeće dostavilo Upravnom odboru Zaklade.

Stručno vijeće se sastoji od pet članova (osobe koje su se istaknule u svom zdravstvenom, stručnom i javnom djelovanju u zemlji i inozemstvu) koje imenuju Zakladnici većinom glasova na prijedlog medicinskog direktora, koji je, ujedno i jedan od članova Stručnog vijeća.

Sastav Stručnog vijeća:

prof. dr. sc. Boris Labar
prof. dr. sc. Ivan Đikić
prof. dr.sc. Steven Živko Pavletić
prof. dr. sc. Srđan Verstovšek
prof. dr.sc. Mirando Mrsić dr. med. (predsjednik Vijeća)
Sastav Upravnog odbora Zaklade:
Marija Rukavina (predsjednica Odbora)
prof.dr.sc. Mirando Mrsić
Gordana Leto
Tome Lučić
Tatjana Krajač
Nataša Zečević
Antun Krešimir Buterin

O odabranom kandidatu:

Dr. Nevenka Cigrovski završila je Medicinski fakultet u Zagrebu te se potom zaposlila u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Trenutno je na petoj godini specijalizacije iz pedijatrije pod vodstvom prof. dr. sc. Jurice Vukovića te ima priliku surađivati s domaćim stručnjacima iz područja pedijatrijske hematologije i imunologije, prof.dr.sc. Ernestom Bilićem i dr. Jadrankom Kelečić koji liječe oboljelu djecu iz cijele Hrvatske.

O uređaju Therakos Cellex System:

Uređaj Therakos Cellex System koristi se za ekstrakorporalnu fotoferezu. Ekstrakorporalna fotofereza (eng. Extracorporeal phototherapy, ECP) je imunomodulacijska metoda koja se uspješno primjenjuje u liječenju akutne i kronične reakcije transplantata protiv primatelja (engl. chronic Graft versus Host Disease, GVHD), T staničnog kožnog limfoma te akutnog i kroničnog odbacivanja transplantiranog organa (srce i pluća). GVHD se javlja nakon srodne i nesrodne transplantacije krvotvornih matičnih stanica. Za liječenje se koriste brojni lijekovi, međutim oni nisu uvijek učinkoviti te je više istraživanja kod odraslih i djece pokazalo da je ekstrakorporalna fotofereza učinkovita kod GVHD-a rezistentnog na prvu liniju liječenja.

Broj transplantacija od srodnih i nesrodnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i solidnih organa u Kliničkom bolničkom centru Zagreb iz godine u godinu raste te će nabavka ovog vrijednog uređaja omogućiti veću dostupnost liječenja ovom metodom, kao i povećanje sigurnosti postupka.

Komentiraj