facebook.com

ZAKLADA ANA RUKAVINA Novi potencijalni darivatelji pridružili se Hrvatskom registru u Velikoj Gorici

Na akciji održanoj u srijedu (10. siječnja) u Velikoj Gorici, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 540 novih potencijalnih darivatelja.

Akcija se održala u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ gdje su se 44 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske pridružila Hrvatskom registru te u Goričkom klubu mladih (Trg Stjepana Radića 5) gdje se čak 496 potencijalnih darivatelja pridružilo Hrvatskom registru kako bi pomogli oboljelim osobama.

Ovu akciju upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina održala je u suradnji s gospodinom Danijelom Marušićem, djelatnicima vojarne ‘Pukovnik Marko Živković’ i Goričkim klubom mladih potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži malenom Ivanu Marušiću (3), ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku “Lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom jedanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 56 339 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 80 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 80 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Komentiraj