Dusko Marusic/PIXSELL

ZAJEDNO U ISTRI Predsjednica i premijer u Pazinu na obilježavanju 70. obljetnice pobjede nad fašizmom

[quote_box_center]

  • Hrvatska predsjednica i premijer su po dolasku položili vjence i zapalili svijeće kod Središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka
  • Podsjetimo kako je Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak bila na svečanosti u Gdanjsku gdje je odala počast poljskim vojnicima koji su se 1. rujna 1939. prvi našli na udaru nacističke Njemačke

[/quote_box_center]

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade, Zoran Milanović, su u istarskom gradu Pazinu nazočili svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u povodu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Hrvatska predsjednica i premijer su po dolasku položili vjence i zapalili svijeće kod Središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka, a vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, predvođeno županom Valterom Flegom i predsjednikom saveza Tomislavom Ravnićem.

70. obljetnice pobjede nad fašizmom

70. obljetnice pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Predsjednik Saveza antifašista Istre je u kratko izjavi za novinare rekao kako je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka te je izrazio zadovoljstvo što su se i predsjednica i premijer odazvali današnjoj svečanosti u Pazinu.

“Ovo je presudan povijesni datum za ljudsku civilizaciju, a nije slučajno što 9. svibnja ujedinjena Europa obilježava i kao Dan Europe”, zaključio je Tomislav Ravnić.

U izaslanstvu hrvatske predsjednice bio je i njezin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, dok su u Vladinom izaslanstvu, uz premijera Milanovića bili i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar turizma Darko Lorencin.

70. obljetnice pobjede nad fašizmom

Obilježavanje obljetnice u Poljskoj

Podsjetimo kako je Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak bila na svečanosti u Gdanjsku gdje je odala počast poljskim vojnicima koji su se 1. rujna 1939. prvi našli na udaru nacističke Njemačke.

Ispred golemog 25 metara visokog granitnog spomenika, na poziv poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog, umjesto Moskve i tradicionalne parade na Dan pobjede 9. svibnja na Crvenom trgu, obljetnici su prisustvovali i predsjednici Bugarske, Cipra, Češke, Estonije, Litve, Rumunjske, Ukrajine, dužnosnici Mađarske i Latvije, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA