Posljednja ovogodišnja sjednica Hrvatske zajednice županija održana je u srijedu u Zagrebu. Hrvatska zajednica županija predstavila je najznačajnije projekte i ostvarene ciljeve, navodi se u Priopćenju.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac izjavila je kako je dobro upoznata s radom županija te dodala kako će se puno više sredstava spustiti na županije i Grad Zagreb. Također, najavila je i izmjene zakona o regionalnom razvoju, novi zakon o potpomognutim područjima, novi zakon o otocima koji stoji već dvadeset godina.

Osvrnula se i na projekt Slavonija vrijedan 2,5 milijarde eura koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo i Programa ruralnog razvoja za pet slavonskih županija koje su, prema njezinim riječima, sigurno najnerazvijenije u Hrvatskoj.

Predstavnici Zajednice ove su se godine sastali s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je županima dala potporu u procesu decentralizacije, a sredinom studenog i s predsjednikom Sabora Božom Petrovom, dok je sastanak s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem planiran za nadolazeći ponedjeljak.

Poseban gost sjednice bio je dr. Erwin Proll, guverner Donje Austrije i inicijator Knjige potpisanih političkih deklaracija pod nazivom ‘Jaka obnovljena regionalna politika za sve regije nakon 2020. godine’.

Komentiraj