Zajednica Susret dobila projekt obnove savjetovališta u Zagrebu vrijedan više od 4 milijuna kuna

Projekt vrijedan 4.241.922,80 kuna kojim se obnavlja savjetovalište u kojem Zajednica Susret već 21 godinu  pruža socijalne usluge  savjetovanja i psihosocijalne pomoći osobama s problemom ovisnosti o alkoholu, kocki, drogama te drugim oblicima ovisnosti, kao i članovima njihovih obitelji predstavljen je u petak na Uvodnoj konferenciji u Zagrebu.

EU projekt „Prevencija institucionalizacije osoba u riziku“ financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu natječaja „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“.

Projekt bi na godišnjoj razini trebao obuhvatiti 30 korisnika s područja Grada Zagreba, te županija koje gravitiraju Gradu Zagrebu.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, s obzirom na svoje veliko iskustvo u radu s ovom korisničkom skupinom, ovim će projektom doprinijeti procesu deinstitucionalizacije. Kroz unaprjeđenje infrastrukture osigurat će se prostor za  uključivanje većeg broja korisnika koji će koristiti socijalne usluge psihosocijalne podrške, savjetovanja i pomaganja izvan institucija, te tako prevenirati institucionalizacija ovisnika. Zajednica Susret će time značajno doprinijeti smanjenju recidiva liječenih ovisnika i preventivno djelovati na osobe koje su u riziku od ovisnosti. Projektom će se dodatno ojačati mreža izvaninstitucijskih usluga i podrške u zajednici što je značajan doprinos socijalnom uključivanju ovisnika kao ranjive i marginalizirane skupine društva.

Partner u projektu je Centar za  socijalnu skrb Zagreb, a provodit će se do 15.07. 2022. g.

Savjetovalište Zajednice Susret više od dva desetljeća djeluje u objektu koji je u vlasništvu Grada Zagreba koji će također od provedbe projekta ima višestruku korist. Osim što će se obnoviti gradska imovina novcem iz europskih fondova, osigurat će se nastavak pružanja socijalnih usluga za ovisnike kao jednu od najranjivijih skupina u Gradu Zagrebu.

Kroz Savjetovalište Zajednice Susret u Zagrebu tijekom 2021. godine prošlo je 488 korisnika, ovisnika i članova njihovih obitelji  te je održan 1761 savjetodavni, individualni, obiteljski ili stručni razgovor. Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ trenutno provodi 11 projekata: 4 nacionalna, 5 EU te 2 međunarodna  projekta iz kategorije Erasmus+ .

Nevladina je i neprofitna udruga osnovana prije 30 godina i provodi aktivnosti usmjerene prevenciji ovisnosti, pružanju psihosocijalne pomoći ovisnicima i članovima njihovih obitelji te pružanju podrške osobama u fazi resocijalizacije.

Predstavljanju projekta nazočila je izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad i Anica Ježić, načelnica Sektora za razvoj i unaprjeđenje socijalnih usluga pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljica CZSS Trnje Ruža Zelić te predstavnici podružnica centara socijalne skrbi.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner