Zajc u Puli: Opera ‘Tosca’ otvara festival Summer Classics u Areni

Dražen Šokčević

Četvrtak, 7. srpnja 2021. je dan kada će Pula biti u znaku Puccinijeve opere “Tosca” čija izvedba, s početkom u 21.00 sat, otvara ovogodišnji 3. Summer Classics festival Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca u pulskoj Areni.

Pod dirigentskim vodstvom maestra Philippa von Steinaeckera, a u režiji Marina Blaževića, ova će opera na fascinantnu pozornicu Arene donijeti intenzivnu priču prepunu snažnih emocija, pravi vrtlog u kojem se prepliću političke intrige, bijeg i potjera, ljubomora, izdaja, požuda, nemoralna ponuda, ali iznad svega vjera u umjetnost, ljubav i slobodu. Puna intrige i strasti, gdje se tenzije između ljubavi i izdaje snažno sudaraju, „Tosca“ uvijek oduzima dah, a vječne arije kao što su Vissi d’arte, E lucevan le stelle, Te Deum te duet Tosce i Cavaradossija iz 3. čina zasigurno će posebno zazvučati među zidinama drevnog zdanja, a pod otvorenim ljetnim nebom.

U naslovnoj će ulozi nastupiti glasovita njemačka sopranistica, počasna članica riječke Opere, Maida Hundeling. Uvijek fascinantna i sugestivna solistica koja oduševljava publiku i kritiku diljem Europe, ove će godine spojiti pulsku i veronsku Arenu, gdje će također nastupiti u glavnim sopranskim ulogama . Uz nju će ulogu Cavaradossija tumačiti mediteranski strastveni Dimitris Paksoglou, prvak Grčke nacionalne opere koji je veliki dio karijere ostvario u francuskim opernim kućama. U ulozi Scarpije će biti nenadmašni, demonski Giorgio Surian, koji se ovom ulogom proslavio na pozornicama diljem svijeta.

Solističku ekipu čine i Luka Ortar kao Cesare Angelotti, Ivan Šimatović kao Crkvenjak, Filip Filipović u ulozi Spolette, Slavko Sekulić kao Sciarrone i Ključar te Vanja Zelčić kao Glas pastira. U izvedbi sudjeluju Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a scenografiju s Alanom Vukelićem supotpisuje Marin Blažević kao i svjetlo s Daliborom Fugošićem.

Podsjetimo da je ova predstava riječke Opere, izvođena na pozornici „Zajca“, uvrštena među najbolje glazbene događaje u svijetu 2019. godine prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web magazina Operaclick.com.

Ljetna klasika, Festival Summer Classics, se nastavlja u petak, 9. srpnja koncertom Classical Favorites 1 (Omiljena klasika 1).

Njemačka sopranistica, počasna članica riječke Opere, Maida Hundeling (FOTO: Dražen Šokčević)

Komentiraj