ZAJC NA SUŠAKU Riječka premijera ‘Gullivera’ 17. studenog

HNK Rijeka

Na sceni ‘Zajc na Sušaku’ u HKD-u 17. studenog održat će se riječka premijera ‘Gullivera’, glazbene predstave za djecu nastale u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Teatra Capodistria-Gledališča Koper.

Tekst autorica Valentine Rivelli i Serene Di Blasio, inspiriranog ‘Guliverovim putovanjima’ Jonathana Swifta i temeljenog na povijesnim dokumentima o životu u Rijeci i Kopru u 18. stoljeću, režirala je Anđelka Nikolić, s Brunom Nacinovichem u naslovnoj ulozi. U ostalim su ulogama Elena Brumini, Miriam Monica i glumci koparskog kazališta Igor Štamulak, Gorazd Žilavec te Tjaša Hrovat. Predstava počinje u 19 sati.

“Talijanski i slovenski glumci, dvije talijanske dramaturginje, srpska redateljica i talijansko-hrvatsko-slovenska koprodukcija: svi ti „sastojci“ omogućili su da vam ponudimo neobičnu, zanimljivu i magičnu predstavu”, kazala je redateljica Anđelka Nikolić.

“Bruno Nacinovich besprijekorno interpretira ovog Gulivera koji vidi i ono što mnogi čak i ne primjete, koji prepričava publici svoja putovanja: slabosti i snagu, upoznavanje drugog (različite nacije, države, jezika), razumijevanje i prihvaćanje razlika. Guliver se predstavlja publici kao čovjek kojeg čak i susjedi krivo gledaju, jer je različit i neshvaćen od njih, sve dok ne krene na putovanje morem i upozna svijet Liliputanaca koji ga – opet – ne razumiju sve dok ne nađu zajedničku točku i u povijesti i u jeziku”, dodaje redateljica.

Talijanska drama riječkog HNK ovu predstavu posvećuje roditeljima i njihovoj djeci, talijanskoj nacionalnoj zajednici i svima: Hrvatima, Slovencima, Talijanima i Europljanima. “Jer talijansko kazalište u Hrvatskoj koje surađuje sa slovenskim kazalištem na predstavi koju glumci igraju na talijanskom i slovenskom jeziku, u režiji srpske redateljice ne može biti nego znak da je Ujedinjena Europa više od apstraktne ideje političara i ekonomista, impuls koji se rađa iz dubine, iz mladih i najmlađih koji, držeći na umu prošlost, gledaju s vjerom budućnost i suradnju među ljudima, društvima i narodima”, poručuju.

Predstava ‘Gulliver’ 20. studenog kreće na šestodnevnu turneju, na kojoj će posjetiti tri lokacije – Vodnjan (Dom mladih, 20.11 i 24.11), Koper (Gledališče Koper, 25.11) i Umag (Kinoteatar, 26.11).

Komentiraj