Zaiskrilo u Saboru: Nikola Grmoja Mariji Vučković: “Vi ste najlošija ministrica poljoprivrede u povijesti”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.

Prvi put nakon sedam godina, u posljednjih osam mjeseci, uključujući i siječanj, konačno raste proizvodnja mlijeka, uvoz se lani smanjio za nešto više od sedam posto, izvoz povećao za oko pet posto, rekla je Vučković u Saboru odgovarajući na prozivke i upite Nikole Grmoje (Most) kojem je predsjedavajući Željko Reiner izrekao opomenu te oduzeo riječ do kraja rasprave o dva poljoprivredna zakona.

Grmoja je, naime, ustvrdio da je stanje u poljoprivredi katastrofalno, a Vučković najlošija ministrica poljoprivrede u povijesti.

Je li istina, upitao ju je, da se u vašem mandatu kontinuirano povećava uvoz poljoprivrednih proizvoda, da se zemljište ne stavlja u funkciju, da sve više mladih odlazi, da za stočare i poljoprivrednike nema nikakvih poboljšana?

Sve što ste izgovorili je neistina, ali apsolutno sve, uzvratila mu je Vučković  hvaleći se rastom izvoza i padom uvoza u 2020., čime se, dodala je, deficit vanjsko-trgovinske bilance smanjio između 26-27 posto, a pokrivenost izvoza uvozom porasla sa 63 na 72 posto.

Poljoprivredna proizvodnja je prema drugog privremenoj procjeni Državnog zavoda za statistiku narasla sa 17, 9 milijardi na 19, 243 milijarde što je najveći rast od 2008., a drugi rast od kad postoje ekonomski računi, naglasila je.

Grmoja ustrajava na točnosti svojih tvrdnji, ministrici poručuje da se ne može pozivati na 2020., godinu u kojoj smo imali koronu i zatvorene granice.

Ocijenivši da je zlorabio Poslovnik, Reiner mu izriče opomenu, a u konačnici opomenu s oduzimanjem riječi do kraja rasprave.

Ne možete ušutkati istinu, doviknuo je Grmoja, pa napustio sabornicu dok je Sabor raspravljao o dva zakona iz sektora Ministarstva poljoprivrede kojima se jača službena kontrola u lancu proizvodnje hrane te uvode novosti u sektor veterinarstva.

Za ovlaštenog veterinara šest mjesecu iskustva

Naime, za imenovanje ovlaštenog veterinara, umjesto najmanje dvije godine stručnog iskustva, trebat će najmanje šest mjeseci iskustva.

Kritizira to SDP čija Martina Grman Kizivat, pita neće li to još više pridonijeti kaosu koji vlada na terenu?

Ministrica tumači da je po novom programu studij veterine duži za godinu, te da raspon zadaća ovlaštenih veterinara garantira da kvaliteta rada neće biti smanjena.

Potvrđuje da će nova zakonska rješenja doprinijeti boljem sustavu kontrola, pa i meda na domaćem tržištu. Time je odgovorila Marijani Petir (NZ) koja je upozorila da je u Hrvatskoj, kao i na tržištu EU, trećina meda krivotvorena, pa ju je zanimalo hoće li zakon omogućiti uspostavu laboratorija za detaljnije analize meda i druge hrane?

Na tržištu je 30 ovlaštenih laboratorija, odgovorila je ministrica Anki Mrak Taritaš (Glas).

Komentiraj