Zaim Muzaferija, glumac i redatelj, počeo je kao šaptač u kazalištu

Filmski, televizijski i kazališni glumac Zaim Muzeferija ostvario je više od stotinu uloga na filmu, televiziji i u teatru, a mirovinu je stekao kao profesor njemačkog i francuskog jezika. Sjećao se svog početka:

“Moji počeci rada u kazalištu sežu još u gimnazijske dane, u Društvo vanjskih đaka “Eksternist” u Visokom. U to vrijeme, pred onaj rat, radile su dramske sekcije Narodne uzdanice, Muslimanske čitaonice, a naročito Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Oni su bili uspješni jer su imali zaista vrsnog reditelja Šerifa Salihbegovića, koji je također bio vatrogasni oficir, ali se bavio režijom. Ja sam kod njih počeo kao šaptač, gimnazijalac – valjda zna dobro čitati, međutim, nije ni to bilo lahko. Bio je jedan stalni, proslavljeni dugogodišnji šaptač, Ramiz Kadić rahmetli. Dolazio sam i pokušavao da se uključim, nešto me je tjeralo, to su bili prvi znaci da ja težim ka daskama, ka kazalištu, ka pokazivanju pred publikom, sujeta ta i tako, pa sam molio Boga da se Ramiz razboli pa da Šerif rekne: ‘hajde ti, Zaime, šapći’. I dogodi se to. I šapćem ja tako, ali ne mogu samo da šapćem ravno, ja se počinjem uživljavati u tekst koji govorim, zavisno od toga je li nešto radosno ili žalosno, ja prema tome impostiram svoj glas i izraz, a Šerif kaže: ‘Zaime, nemoj ti meni glumiti, ti samo onako ravno šapći’.

Kasnije se odlučim da i ja osnujem nekakvu grupicu, ali ja neću glumiti. Bio sam visok, mršav, k’o i sada, viši sam tada bio, sad sam se malo srastao; smatrao sam se nepodobnim za pozornicu pa sam se okrenuo režiji i bio sam dugo redatelj, ako je dugo jedno tridesetak godina, izrežirao oko osamdeset što stranih, što domaćih kazališnih komada u Amaterskom pozorištu Visoko, a dvije godine i u Travniku.

Zaim Muzaferija je umro 5. studenog 2003. godine.

Komentiraj