Zahvaljujući poticaju bankarskog sektora rastu europske burze

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica banaka jer ulagači očekuju još jedno povećanje kamatnih stopa Europske središnje banke za 0,75 postotnih bodova.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,45 posto, na 7.384 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,66 posto, na 13.173 boda, a pariški CAC 0,22 posto, na 6.225 bodova.

Najviše su jutros, u prosjeku 1,1 posto, porasle cijene dionica u bankarskom sektoru.

Taj je sektor jača treći dan zaredom od kada je Europska središnja banka (ECB) povećala ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova.

Banka je najavila i daljnje povećanje kamata kako bi suzbila inflaciju koja se u eurozoni kreće na rekordnim razinama, iznad 9 posto, stoga nekoliko banaka i u listopadu očekuje povećanje cijene novca za 0,75 postotnih bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, a više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji i na kineskim burzama danas se zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, treći dan zaredom, premda je sasvim jasno da će američka središnja banka nastaviti podizati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno u utorak i koje će pokazati koliko su u kolovozu popustili inflacijski pritisci, s obzirom da su u tom mjesecu pale cijene goriva.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija u kolovozu skliznula na 8,1 posto na godišnjoj razini, s 8,5 posto mjesec dana prije.

Na Tokijsku je burzu pozitivno utjecala i vijest o popuštanju putničkih ograničenja uvedenih svojedobno u cilju suzbijanja koronavirusa. Zahvaljujući tomu, jutros su znatno porasle cijene dionica u sektorima povezanim s turizmom.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]