Zahtjevi za klimatskom pravdom odjekuju ulicama diljem svijeta

Milijuni ljudi sudjeluju u petak u globalnom prosvjedu kojim od političara traže odlučne mjere za zaštitu klime, a mlada švedska aktivistica Greta Thunberg, koja je inspirirala međunarodni pokret “Petak za budućnost” rekla je kako se nada da je svijet na “prekretnici”.

Milijuni učenika, studenata, službenika i drugih prosvjednika diljem svijeta izašlo je na ulice kako bi od čelnika koji se idući tjedan okupljaju u New Yorku na klimatskom summitu zatražili da poduzmu hitne mjere da bi spriječili ekološku katastrofu.

Klimatski štrajk kulminira u New Yorku gdje Thunberg, kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, predvodi marš prema sjedištu Ujedinjenih naroda.

Šesnaestogodišnja aktivistica pozdravila je “nevjerojatne milijune sudionika” i poručila da je “vječno zahvalna aktivistima cijelog svijeta koji su organizirali tu mobilizaciju”.

“Nisam ja zaslužna”, izjavila je novinarima u vijećnici New Yorka prije nego je krenuo veliki mimohod.

“Nadam se da će ovo biti prekretnica za društvo, kada se toliko ljudi uključilo i vrši pritisak na čelnike, posebice prije UN-ova summita o klimi sljedećeg ponedjeljka u New Yorku”, dodala je

Više od godinu dana u Europi i dulje od dva tjedna u Sjedinjenim Državama mlada djevojka odlučnog pogleda, susrela se s više desetaka čelnika i ponavljala istu poruku: treba hitno poslušati znanstvenike i konačno poduzeti radikalne mjere kako bi se zaustavilo zagrijavanje planeta.

“Dok su neki šefovi država odlučniji od drugih u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, čini se da niti jedan nije spreman reći istinu, stvarno reći kako stoje stvari”, rekla je Thunberg.

“Nisam im predbacivala, nitko nije kriv, kriv je sustav”, dodala je. “Ali ipak, oni nose veliku odgovornost, imaju veliku moć i pokušavam ih pokrenuti”.

Otkako je krajem kolovoza jedrilicom stigla u New York, Greta Thunberg je rekla da ne želi sresti američkog predsjednika Donald Trumpa koji je ukinuo nekoliko propisa namijenjenih ograničenju emisija stakleničkih plinova u SAD-u.

Trump je klimatoskeptik i odlučio je da neće sudjelovati na UN-ovom summitu u ponedjeljak.

Svjetski klimatski štrajk započeo je na pacifičkim otocima. Uslijedili su prosvjedi u Australiji, Japanu, na jugoistoku Azije, te u Europi, Africi i na Bliskom istoku. Kako je dan odmicao, priključili su mu se Sjeverna i Južna Amerika.

Društvene mreže preplavljene su objavama s prosvjeda različitih veličina. U nigerijskoj Abuji okupilo se nekoliko desetaka učenika osnovne škole, dok se u gradovima poput Hamburga ili Melbournea okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Na summitu UN-a idući tjedan okupit će se svjetski čelnici kako bi razgovarali o strategiji borbe protiv klimatskih promjena poput prelaska na obnovljive izvore energije.

Skup u New Yorku smatra se nastavkom summita u Parizu iz 2016.

Na njemu će se od čelnika zatražiti da osnaže inicijative za smanjivanje emisije stakleničkih plinova, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio im je da “dođu s idejama, ne s govorima”.

UN na svojim stranicama piše da posljednje analize pokazuju kako bi se brzim djelovanjem u idućih 12 godina mogle znatno smanjiti emisije štetnih plinova i održati rast prosječne temperature na ispod 2 stupnjeva Celzija.

UN poručuje i kako je Pariški sporazum nevažan bez ambicioznog djelovanja u skladu sa zacrtanim ciljem smanjenja emisija za 45 posto u idućem desetljeću i postizanja neutralnih emisija do 2050.

Komentiraj