Zahtjev za promjenom odluke o 15-minutnom posjetu hospitaliziranoj djeci

Središnji koordinacijski odbor akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” pozvao je u petak Ministarstvo zdravstva da promijeni svoju odluku o 15 minuta posjeta djeci u bolnici te da omogući humanije liječenje djece za vrijeme epidemiološki nepovoljne situacije u Hrvatskoj.

“Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni učinci koje donosi odvajanje djeteta iz njegove obiteljske sredine. Odluke o zaštiti od koronavirusa, ta su postignuća nacionalne akcije ‘Za osmijeh djeteta u bolnici’ gotovo preko noći ukinule, i to nažalost, nije na dobrobit djece“, poručio je Odbor.

Time je reagirao na odluku Ministarstva zdravstva da se u županijama s nepovoljnom epidemiološkom situacijom dopusti roditeljima 15-minutni svakodnevni boravak uz hospitaliziranu djecu.

Ministarstvo zdravstva svojom je najnovijom odlukom zaustavilo napredak postignut u dva desetljeća truda i rada stručnjaka i volontera koji su doveli do značajnih pomaka i primjene suvremenih europskih standarda u humanizaciji liječenja djece, ističe Odbor u priopćenju.

Ocjenjuju da je ograničavanje posjeta roditeljima djeci u bolnicama na 15 minuta dnevno u suprotnosti s Poveljom o pravima djeteta u bolnici i kriterijima za dobivanje naslova „Bolnica/Bolnički odjel – prijatelj svakom djetetu“ za čije se provođenje i u ovim okolnostima zalažu svi okupljeni u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“.

Odbor podsjeća da redovne posjete roditelja dokazano smanjuju patnju i stres u djece koja su na liječenju u bolnicama te pospješuju sam tijek liječenja. Svi članovi Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ izražavaju potporu roditeljima koji traže promjenu odluke o posjetima roditelja djeci u epidemiološki nepovoljnim situacijama.

U Središnjem koordinacijskom odboru akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ sudjeluju predstavnici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Komentiraj