Zagrepčanka Štefica Vidačić u Berlinu 1927. postala Miss Europe

Zagrepčanka Štefica Vidačić postala je Miss Europe na natjecanju održanom u Berlinu 15. ožujka 1927. godine. Prethodno je postala Miss Zagreba i Miss Kraljevine SHS. Za Miss Europe osobno ju je između tri finalistice odabrao poznati redatelj Friedrich Murnau. Obećao joj je blistavu filmsku karijeru. Štefica je nastupila u nekoliko filmskih uloga, pod imenom Steffi Vida. Šteficu je portretirao i poznati slikar tog razdoblja Robert Auer, nagu, samo djelomično prekrivenu tkaninom.

U Zagrebu je njen izbor izazvao veliko oduševljenje i bila je silno popularna. Uz njezinu ljepotu vežu se mnoge legende, a bile one istinite ili ne, jedno je sigurno, njene crte lica, njezin stas i seksipil još i danas su aktualni te u potpunosti odražavaju duh Art déco razdoblja. Imala je crnu kosu, zelene oči i bila je visine 161 cm.

Važno je spomenuti da se natjecanje za Miss Europe nije slučajno održavalo u Berlinu, jer je sam grad bio centar moderne i samo srce tzv. alternativne kulture u Europi, koja je rušila civilizacijsku baštinu Europe koja se stvarala stoljećima (osobito na području seksualnosti i seksualnog morala).

Berlin je, naime, u to doba bio jedan od najliberalnijih gradova Europe što je sa sobom i nosilo mnoge dekadentne pojave na području seksualnosti od obilja pornografije, seksualne dekadencije i seksualne patologije, prostitucije, raznih perverzija, heteroseksualnih i homoseksualnih bordela i dr. Te stvari su svoje granice probijale upravo u postratnom Berlinu jer tada to bilo još uvijek dosta veliki tabu, osobito u katoličkim dijelovima Europe.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]