FaH

ZagrebDox: Uvod u festival za vikend zaljubljenih

Tjedan dana prije službenog početka ZagrebDoxa, od 12. do 14. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol održat će se novi program tog festivala dokumentarnog filma, “Zaljubite se u dokumentarce”, koji će s tri filma iz konkurencije ‘zagrijati’ publiku za ovogodišnje, dvanaesto izdanje festivala.

Trodnevni program donosi tri naslova iz ovogodišnje međunarodne konkurencije: pobjednički dokumentarac Sundancea “Wolfpack”, južnokorejski kino-hit o ljubavi “My Love, Don’t Cross That River” i spektakularni portret čovječanstva “Human”, najavljuju iz ZagrebDoxa.

Film “Wolfpack” američke autorice Crystal Moselle prati šestoricu bistre i znatiželjne braće Angulos, koji su, odlukom oca, cijeli život proveli u izolaciji u stanu na Manhattanu. Sve što znaju o svijetu saznali su iz bogate kolekcije filmova svog oca, a redateljica ih snima u trenutku kada njegov utjecaj na njih slabi, pa se prvi put mogu samostalno prošetati New Yorkom.

“My Love, Don’t Cross That River” dugometražni je prvijenac južnokorejskog redatelja Jin Mo-younga o bračnom paru stogodišnjaka koji i nakon 76 godina braka odlaze na spavanje držeći se za ruke. Osim što je postigao uspjeh na prestižnim svjetskim festivalima, film je ostvario najveći komercijalni uspjeh nezavisnog filma na južnokorejskim kino-blagajnama.

Francuski dokumentarac “Human” prikazat će se na samo Valentinovo, u cjelovitoj trosatnoj verziji. Riječ je o filmu koji je premijerno prikazan na simultanim projekcijama na Venecijanskom festivalu i u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. U želji da napravi dokumentarni portret čovječanstva, redatelj Yann Arthus-Bertrand i njegov tim su tijekom tri godine za taj film intervjuirali više od dvije tisuće anonimnih ljudi iz šezdeset zemalja, čije se priče kombiniraju s impresivnim zračnim snimkama života na Zemlji.

Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa održat će se od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol.

Za njegovu međunarodnu i regionalnu konkurenciju razmatrano je više od dvije tisuće ponajboljih recentnih filmova iz cijeloga svijeta, koji donose nešto “novo, zanimljivo i hrabro” u dokumentarnom filmskom sektoru.

Među ovogodišnjim službenim programima ponovno su Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox, ADU dox i Factumentarci.

Najveći broj programskih noviteta će biti u posebnim programima i projekcijama. U posebnom programu “Rusi dolaze” gledatelji će imati priliku upoznati suvremenu rusku produkciju i zbilju Putinove Rusije.

Kao posebna zanimljivost najavljena je projekcija švedskog filma “Bikes Vs. Cars” u režiji Fredrika Gerttena, na koju će se ljubitelji dokumentaraca i biciklizma moći dovesti zajedno s autorom u karavani na dva kotača.

Komentiraj