ZAGREBDOX PRO Projektima u nastajanju dodijeljene nagrade

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Uoči dodjele nagrada najboljim filmovima iz konkurencije u okviru ZagrebDoxa dodijeljene su nagrade industrijskog dijela festivala, ZagrebDox Proa, za koje se ove godine natjecalo dvanaest projekata iz dvanaest zemalja u različitim fazama razvoja i produkcije.

Nakon četiri dana intenzivnih radionica usavršavanja projekata, uslijedio je Pitching forum na kojem su se projekti predstavili filmskim profesionalcima, od prodajnih agenata do predstavnika filmskih fondova, festivala, televizijskih kanala i distributera.

Nagradu HBO Adria, diplomu i dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta dobio je mađarski projekt “Ovo je njezina priča” dviju mladih redateljica Asie Der i Sare Haragonics, o jednoj liberalnoj političarki koja na pragu četrdesete mijenja posao i seksualnu orijentaciju te usvaja romsko dijete.

Kako stoji u obrazloženju nagrade, ta se priča bavi ekskluzijom, promjenama poimanja obitelji i utjecajem politike na privatni život, temama važnima u brojnim europskim zemljama.

Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor, diploma i jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom pripala je marokanskoj redateljici Merieme Addou za projekt “Suspendirane supruge”, za film o trima ženama koje su napustili njihovi muževi i njihovoj borbi za razvod.

Po riječima Hanke Kastelicove, redateljici će nastojati pomoći da pronađe pravu dramaturgiju i kontekst za svoj film, a vjeruje da će tome doprinijeti i što dolaze iz različitih kultura.

S obzirom na iznimnu kvalitetu ovogodišnjih projekata nagrada koju dodjeljuju svi članovi panela, ZagrebDox Pro DCP, diploma i DCP materijal nakon završetka projekta, dodjeljuje se dvama projektima “Samotna bitka  Thomasa Redija” i “Govori da te mogu vidjeti”.

Prvi je irski je projekt u fazi post produkcije redatelja Feargala Warda i Lukea McManusa, koji  prikazuje borbu ”običnog” čovjeka da zadrži svoju farmu koju želi kupiti Intel, dok je drugi projekt Marije Stojnić i Miloša Ivanovića u završnoj fazi razvoja,  pogled na najstariju i jedinu srpsku radio postaju koja emitira kulturni i dramski program.

Voditelji radionice i mentori Leena Pasanen i Stefano Tealdi dodijelili su i dvije posebne nagrade,  projekt “Nedjeljni ručak”  Urbana Zorka nagrađen je za najbolji foršpan, a “Snajka traži sreću” Tee Vidović za najbolji napredak.

Komentiraj