HINA/ Daniel KASAP / dk

ZAGREBDOX Nagrada publike filmu ‘Gospodarica Orlova’

Publika ovogodišnjeg ZagrebDoxa najboljim je filmom festivala u nedjelju proglasila američki “Gospodarica publike” redatelja Otta Bella, priču o djevojčici koja u patrijarhalnoj sredini u kojoj živi odlučuje postati prva žena lovac orlovima.

Ususret godišnjem natjecanju te tradicionalno muške vještine, s fascinantnim mongolskim krajolicima Altajskoga gorja u pozadini, film prati trinaestogodišnju nomatkinju Aisholpani te njezinog oca, koji ju podučava finesama lova i podupire unatoč kritici seoskih starješina.

Glazbu za tu “modernu narodnu pripovijest o ustrajnosti, hrabrosti i utjecaju krute tradicije snimljenu u prostranstvima mongolske stepe”, napisala je proslavljena kantautorica Sia, poručivši – “Možeš sve!”.

Na nizu festivala nagrađivani film prikazan je u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa, a HT nagrada publike, dobivena njihovim glasovima, posljednja je koju je festival objavio – ostale su dodijeljene u subotu navečer, kada je završio njegov natjecateljski dio.

Poseban program priređen je i za nedjelju, s nagrađenim filmovima među kojima su bili i pobjednik međunarodne konkurencije “Zasljepljujuća svjetlost sutona” gruzijske redateljice Salome Jashi te regionalne konkurencije, “Dubina dva” srpskog redatelja Ognjena Glavonića.

U proteklih osam dana na festivalu je u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima prikazano više od 120 filmova – svakodnevno u pet dvorana kina Kaptol Boutique Cinema po četrdesetak kratkometražnih i dugometražnih.

Komentiraj