ZAGREBDOX Dan prije nagrada gust program konkurencije

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Dan prije dodjele nagrade ovogodišnjeg ZagrebDoxa publika ima priliku od podnevnih sati do kasno navečer pogledati petnaestak filmova koji se prikazuju u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, među kojima je su i američki filmovi “Gospodarica orlova” Otta Bella i “Vrabac huligan” Nanfu Wang.

Gospodaricom orlova želi biti trinaestogodišnja nomatkinja iz Mongolije koja se suprotstavlja tisućljetnoj tradiciji po kojoj u lovu surim orlovima, smiju sudjelovati samo muškarci.

Djevojčicu koja, uz pomoć oca, ne odustaje od svog sna film prati u fotogeničnim prostranstvima stepe uoči godišnjeg natjecanja, donoseći priču o ustrajnosti i hrabrosti.

Hrabrim ženama posvećen je još jedan američki film –  “Vrabac huligan”, mlade redateljice Nanfu Wang  o svojeglavoj aktivistici Ye Haiyan, zvanoj ‘Vrabac huligan’ koja s kolegama prosvjeduje zbog slučaja šest djevojčica osnovne škole koje je seksualno zlostavljao ravnatelj.

Aktiviste se proglašava državnim neprijateljima, maltretira i zatvara, a meta postaje i sama redateljica kojoj razbijaju kameru. Ipak, nastavlja snimati priču skrivenim uređajima i kamerama ugrađenima u naočale.

Regionalna konkurencija u petak prikazuje, među ostalim, slovenski film “Granice” Damjana Kozolea, koji prati kolonu izbjeglica i migranata u pratnji policije i vojske, na putu prema izbjegličkom kampu u Brežicama.

Srpski film “Hotel Dvojka” Marka Mamuzića pak prati beogradske beskućnike koji provode zime kružeći na liniji tramvaja br. 2, koja je  nekad bila granica između gradske elite i ostalih.

Danas se u taj tramvaj, kojemu je naslov filma već godinama nadimak, ‘ukrcala’ stvarnost, izbjeglice, društveni izopćenici, nezaposleni, alkoholičari, prosjaci, umirovljenici i pridošlice koji se nisu mogli uklopiti u novi sustav.

Kontroverzni dox prikazuje nizozemski film “Priroda: sva prava pridržana” Sebastiana Muldera, esejistički dokumentarac koji istražuje kontekst, iskustva i različite oblike simulirane prirode te “Moj osobni rat” Lidije Zelović, dokumentarac producentice i redateljice koja se nakon niza godina u Nizozemskoj vraća u rodno Sarajevo.

Program Stanje stvari donosi meksički film “Oluja” Tatiane Huezo, koji se opisuje kao emocionalno putovanje dviju žena, žrtava korupcije i nepravde u Meksiku te mučni prikaz nevidljiva rata u toj zemlji, ali i priča o ljubavi, dostojanstvu i otporu koji im je omogućio da prežive.

O stanju današnjeg društva svjedoči i francuski film “Otac, sin i sveti džihad”,  u čijem je središtu je Sirijac koji od šezdesetih živi u Europi sa ženom Francuskinjom, čiju je obitelji redatelj Stephane Malterre snimao tijekom tri godine.

S povećanjima napetosti na Bliskom istoku njegov se sin pridružuje sirijskom pokretu otpora u borbi protiv Asada,  a nakon što pogine otac odlazi u Siriju, gdje postaje duhovni vođa s mnogo sljedbenika i neprijatelja.

Tu je i film “Snovito carstvo” Davida Boresteina o djevojci koja odlazi sa sela kako bi ostvarila svoj kineski san, otvara agenciju u kojoj zapošljava strance, želeći pomoći kineskim poduzetnicima u biznisu s nekretninama, no uskoro joj postaje jasno da bez obmane na tržištu ne može uspjeti.

Da slika današnjeg svijeta ne bi bila tako ozbiljna pobrinut će se filmovi iz programa Happy Dox – “Pickle” Amy Nicholson o paru koji već četvrt stoljeća spašavaju životinje, među kojima većina imaju neke neobične bolesti.

Tako je Pickle ribica koja ne može plivat i živi u spužvi kako ne bi potonula na dno akvarija, a tu su još pretila kokoš, mačka sa srčanom manom, guska koja ne može plutati na vodi i paraplegični oposum koji za večeru najradije jede kajganu.

Film “Prekrasno kraljevstvo pape Alaeva” Tal Bard i Noama Pinchasa upoznat će gledatelje s tadžikistanskim pandanom obitelji Jackson.

Na čelu te glazbene skupine je skoro osamdesetogodišnjak, Allo Papa Alaev, koji sve određuje i ne prihvaća ništa osim potpune poslušnosti, čemu se suprotstavila samo njegova jedinica Ada.

U programu Majstori doxa premijerno će se prikazati film Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina “Svaka dobra priča je ljubavna priča”, o predstavi “Boris, Milena, Radko” Dušana Jovanovića. Prateći produkciju tijekom četiri mjeseca film uz javan prikazuje i intiman život umjetnika te propituje  temu odnosa između stvarnog i zamišljenog.

Poljski redatelj Pawel Lozinski sudjelovat će u petak u proširenoj Q&A sesiji nakon projekcije filma “Ti nemaš pojma koliko te volim”, na kojoj će mu se pridružiti zagrebačka psihoterapeutkinja Ljiljana Bastaić, dok će se, također u sklopu platforme ZagrebDoXXL, sa zagrebačkom publikom susresti austrijski redatelj Nikolaus Geyrhalter, nakon projekcije filma “Homo Sapiens”.

Lozinski tim gostovanjem zaokružuje ovogodišnji poseban program festivala “Majke i kćeri”, a Geyrhalter svoju zagrebačku retrospektivu.

Komentiraj