Zagrebačkom kazalištu lutaka veliko je zadovoljstvo predstaviti najnoviji naslov – ‘Mačak u čizmama’.

“Premda je pripovijest o mačku pomagaču stara više stotina godina i zabilježena po čitavom svijetu od Sibira do Filipina, upravo je Charles Perrault od nje napravio klasik književnosti za djecu. Kako to već biva, najmlađi mlinarev sin naslijedio je prividno najmanje vrijedan dio očeva imutka – mačka. Premda je mačak u mlinu vrlo koristan za hvatanje miševa, koji bi se u protivnom gostili zrnjem, mladić ne zna što bi s njim, sve dok po prvi put ne čuje kako mačak govori. I tako mladić biva uvučen u svijet poznate bajke, u kojemu će morati pobijediti čudovište, umiliti se kralju i, naravno, osvojiti ruku kraljevne. Priča je to koja ironizira uspon siromašnog mlinareva sina na društvenoj ljestvici, pokazujući kako lukavstvo i fina odjeća znaju biti dovoljni za stjecanje društvenoga ugleda. Taj sloj je, dakako, čitljiv odrasloj publici, dok djeca u priči prepoznaju da se ne trebaju bojati moćnika pa čak ni naizgled nepobjedivih čarobnjaka, jer dosjetljivošću mogu svladati i najveće zapreke”, piše u najavi predstave. 

U predstavi glume: Marta Bolfan Ugljen, Anđelko Petric, Borna Galinović, Boris Mirković, Mario Mirković, Branko Smiljanić, Mladen Čutura, Adam Skendžić i Janko Popović Volarić.

Kreatorica lutaka i kostima je Vesna Balabanić, scenografkinja Dinka Jeričević, skladatelj glazbe Mario Mirković, a kreatori rasvjete Dražen Dundović i Igor Matijevac.

Prva izvedba u slobodnoj prodaji na rasporedu je u nedjelju 2. prosinca u 11 sati.

Tekst: Charles Perrault

Dramatizacija: Leo Katunarić i Jadranka Bargh

Režija: Leo Katunarić

Inspicijentica: Snježana Bilandžija

Komentiraj